Srečanje pisateljev PEN

Pametovali so o neumnosti

M.K./STA
12. 5. 2016, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Bledu se danes začenja 48. mednarodno srečanje pisateljev z okroglo mizo, ki bo posvečena neumnosti kot temelju zahodne civilizacije.

www.matthijsvanboxsel.nl / Toussaint Kluiters
Matthijs van Boxel trdi, da neumnost ni ovira za demokracijo, ampak, nasprotno, demokracija dejansko obstaja po zaslugi neumnosti.

Uvod v temo, ki jo je vodil predsednik slovenskega centra Pen Evald Flisar, je podal avtor Enciklopedije neumnosti Matthijs van Boxsel.

"Neumnost je sposobnost ravnanja v nasprotju z lastnimi interesi, četudi je skrajna posledica lahko smrt. To je izrazito človeška lastnost. Za razliko od živali, ki imajo samoohranitveni nagon, je človek iz lastne kaprice sposoben tvegati sebe in svojo vrsto. Zaradi nadutega prepričanja v večvrednost rase, naroda ali vere žrtvujemo sebe in sočloveka," je opozoril van Boxsel.

Kot je pojasnil, se v sedanji krizi bije boj, katere skupine in dežele imajo vstop v utopijo neoliberalizma, v kateri posameznik lahko bogati zgolj na račun drugega. Globalizacija gre vštric z naraščajočim prepadom med razvitimi, ki si uspejo zagotoviti svoje mesto in izkoriščajo univerzalne človekove pravice, ter nerazvitimi, katerih morebiten upor je treba zatreti, četudi s teptanjem človekovih pravic.

"S tem globalizacija sama sebi spodnaša tla pod nogami. To je neumnost," je izpostavil van Boxsel in dodal, da neumnost vsak dan znova ogroža našo civilizacijo, a je po drugi strani ključni temelj našega obstoja. Da ne bi bil žrtev svoje neumnosti, je bil človek prisiljen razviti inteligenco. Vse strategije za obvladovanje neumnosti pravzaprav tvorijo našo civilizacijo, je pojasnil.

Hkrati je opozoril, da inteligenca še zdaleč ni porok samoohranitve, temveč lahko neumnost še spodbudi. Ta eksplozija neumnosti in inteligence pride najbolj do izraza v vojnah, je poudaril van Boxsel in sklenil, da neumnosti, ki ogroža življenje, ni mogoče izkoreniniti, ne da bi pri tem izkoreninili človeka, kar pa bi bila seveda neumnost na kvadrat.

O terorizmu in svobodi izražanja

Na Bledu bo danes zasedala tudi generalna skupščina odbora Pisatelji za mir Mednarodnega PEN, na kateri bodo stekli postopki za izvolitev novega predsednika odbora. Temu trenutno predseduje kandidat za novega ministra za kulturo Tone Peršak. Zvečer bodo na Bledu, v Vrbi, Kamni Gorici, Kranju, Trzinu in Ljubljani potekala literarna branja gostov letošnjega srečanja.

Odbor Pisatelji za mir v petek pripravlja okroglo mizo Vsi smo migranti - terorizem vsevprek, ki ji bo sledila odprta razprava o terorizmu in svobodi izražanja. Po podelitvi nagrad 3. natečaja Obrazi miru Tii Lončar iz Waldorfske šole in Klari Marc z Gimnazije Slovenske Konjice pa se bodo udeleženci srečanja preselili v prestolnico.

V Narodni in univerzitetni knjižnici si bodo sprva ogledali čitalnico, nato pa še razstavo ob 90. obletnici Slovenskega centra Pen. Sledil bo literarni večer s prvo žensko predsednico Mednarodnega centra Pen Jennifer Clement. Ta se je v torek že srečala s predsednikom republike Borutom Pahorjem, v sredo pa je uvedla okroglo mizo Bogastvo drugega, ki je sledila sestanku Ženskega komiteja mednarodnega Pen.