Kultura

Pretresi na Pop TV: Ukinili Epilog, Uroš Slak izpodrinil Majo Sodja?

Samo Strel
3. 12. 2015, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pop TV, oziroma produkcijska hiša Pro Plus, je včeraj potrdila, da ukinja eno najbolj prepoznavnih informativnih oddaj pri nas, Epilog.

PRO PLUS
Uroš Slak se je na POP TV vrnil marca.

Včeraj se je prek družbenega omrežja Twitter kot požar razširila novica, da priljubljene oddaje Epilog, ki jo pripravljajo na Pop TV, po novem letu ne bo več. Pro Plus je govorice zelo hitro potrdil: »Oddaja je bila na sporedu štiri sezone in je z najboljšimi raziskovalnimi novinarji v Sloveniji postavila nove mejnike v informativnem programu ter hitro dobila veliko zvestih gledalcev. Način podajanja novic in poglobljeno raziskovalno novinarstvo, ki so ga gledalci lahko videli v Epilogu, bo še naprej našlo mesto v oddaji 24UR.«

Zakaj?

Odgovora, zakaj ukinjajo oddajo, ki ima »veliko zvestih gledalcev« in je postavila »nove mejnike v raziskovalnem novinarstvu«, niso zapisali, zaradi česar so družbena omrežja hitro preplavila različna ugibanja. Najprej se je razširila teorija, da je oddaja ukinjena zaradi slabe gledanosti. A se je na te govorice prek svojega računa na twitterju odzval eden od ustvarjalcev oddaje Jure Bračko in jih zanikal. »Rejtingi in število deljenj so bili dobri.« je zapisal. Podatki kažejo, da je oddaja Epilog v četrti sezoni v starostni skupini od 18 do 53 let dosegla 4,8-odstotno gledanost in 19,3-odstotni delež.

mediaspeed
Kakšna bo usoda voditeljice oddaje Maje Sodja, ni znano.

Politični pritiski?

Dejstvo je, da so vodilni pri Pop TV Epilog iz različnih razlogov selili po različnih terminih, oddaja pa je, zdaj na sporedu ob četrtkih ob 22.30, torej zunaj najbolj gledanih terminov. Poleg govoric o slabi gledanosti je največ odziva požela teorija o političnih pritiskih, ki naj bi jim podlegli odgovorni na Kranjčevi 26. Epilog se je namreč dotaknil številnih tem, ki so povzročile veliko razburjenja. Pod drobnogled so vzeli financiranje invalidskih organizacij, sporne kredite NLB, razkrili podkupovanje na sodiščih in izdali, kako so Slovencem prisluškovali Američani.

Prihaja Uroš Slak?

A naši viri trdijo, da je razlog za ukinitev oddaje veliko banalnejši. Že od poletja naj bi dobro obveščeni vedeli, da je bila ob vrnitvi na Pop TV Urošu Slaku obljubljena nova pogovorna oddaja v slogu nekdanjih Trenj in da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bosta morali Maja Sodja in Suzana Lovec z ostalimi »najboljšimi raziskovalnimi novinarji v Sloveniji« umakniti pred Slakom.

Veseli december na Pop TV

Aleš Bravničar/POP TV
Urednica oddaje Epilog Suzana Lovec.

Čas za ukinitev seveda ni naključen, saj december na Pop TV že tradicionalno izkoriščajo za čistilne akcije. Že leta se namreč pred novim letom in izplačilom božičnic praviloma odpušča in ukinja projekte. Tisti, ki preživijo reze, so nato povabljeni na huronsko prednovoletno zabavo, kjer se poskuša z obiljem alkohola popraviti nelagoden občutek, ki ga pri zaposlenih pusti tradicionalno čiščenje.

Slabi rezultati

Zaradi nižanja stroškov so na Pop TV že ukinili informativno oddajo ob 13. uri, masovno odpuščali in uvajali organizacijske in uredniške spremembe, a to pri poslovanju podjetja ni kaj dosti pomagalo, saj so v letu 2014 zabeležili več kot 4,5 milijona evrov izgube, najnovejši podatki o gledanosti pa kažejo, da v glavnih terminih izgubljajo prevlado na slovenskem trgu.