Svet

VIDEO: Policisti prerešetali vozilo teroristov v Kaliforniji

STA/G.G.
3. 12. 2015, 06.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po organiziranem pokolu v centru socialnih služb v kalifornijskem San Bernardinu sta strelca ušla s črnim terenskim vozilom. Policisti so čez nekaj ur obkolili vozilo in ga prerešetali. Ubili so dva napadalca, 28-letnega Syeda Farooka in njegovo let dni mlajšo partnerico Tashfeen Malik. Osumljenca sta ubila kar 14 ljudi.

Reuters
Tako so policisti obkolili športni terenec dveh napadalcev.
Odzvala se je tudi muslimanska skupnost v Kaliforniji in obsodila napad. "Muslimanska skupnost stoji z ramo ob rami z našimi sodržavljani Američani pri zavračanju izkrivljene miselnosti, ki bi lahko opravičevala takšna sprevržena dejanja nasilja," je zapisal izvršni direktor losangeleškega Sveta za ameriško-islamske odnose Hussam Ayloush.

Ameriška televizija CNN je poročala, da je na zabavi domnevno prišlo do spora in eden od udeležencev je zabavo zapustil ter se kasneje domnevno vrnil oborožen z avtomatsko puško, oblečen v črno in neprebojni jopič. Po streljanju sta pobegnila v črnem športnem terenskem vozilu

Policija je nato dobila informacijo, da sta napadalca v eni od sosesk San Bernardina in se je pognala za avtomobilom osumljencev ter ga blokirala. Izbruhnil je strelski obračun, med katerim sta moški in ženska umrla. V bližini so aretirali še eno osebo, vendar ni jasno, ali je povezana z napadom ali je šlo le za nekoga, ki je skušal pobegniti pred streljanjem.

Pomočnik direktorja urada zvezne policije FBI v Los Angelesu David Bowdich je dejal, da motiva še ne poznajo. Morda je šlo za spor in nasilje na delovnem mestu, morda za terorizem.

Medtem je policija sporočila imeni strelcev. Gre za 29-letnega v ZDA rojenega Syeda Farooka, ki je bil zadnjih pet let zaposlen kot okoljski inšpektor v upravi San Bernadina. Njegova pomočnica je bila 27-letna Tashfeen Malik, ki je bila njegova partnerica. Policija je potrdila, da je bilo orožje, s katerim sta streljala, kupljeno zakonito.

Strelski pokoli, ki nimajo primerjave nikjer na svetu

Reuters

Predsednik ZDA Barack Obama je dejal, da motiva še ne poznajo, vendar pa je jasno, da v ZDA obstaja vzorec množičnih strelskih pokolov, ki nima primerjave nikjer na svetu.

Zato je ponovno, kot že tolikokrat doslej, pozval k smiselnim ukrepom s katerimi bi lahko vsaj zmanjšali pogostost takih napadov, ker jih menda na žalost povsem ne bodo nikoli ustavili.

FBI sporoča, da so na razprodajni črni petek opravili več kot 185.000 pregledov morebitne kriminalne preteklosti kupcev orožja. Američani torej za praznična darila na veliko kupujejo orožje.

Nazadnje so nakupi orožja rekordno poskočili 21. decembra 2012 po pokolu 20 otrok in šestih odraslih v osnovni šoli Sandy Hook. FBI je takrat dal skozi več kot 950.000 pregledov kriminalne preteklosti.

Pri tem pa gre le za nakupe v trgovinah. Na orožarskih sejmih in pri zasebnih transakcijah teh pregledov sploh ni. V ZDA ima sedaj okrog 80 milijonov gospodinjstev skupaj do 310 milijonov kosov strelnega orožja.