Kultura

Turšič še naprej gladovno stavka

STA
15. 10. 2015, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Soustanovitelj KSEVT Miha Turšič nadaljuje z gladovno stavko v Moderni galeriji, saj ob predlogu reševanja KSEVT, ki ga pozdravlja, še dve njegovi zahtevi ostajata neizpolnjeni. Predsednik programskega sveta KSEVT Jurij Krpan je opozoril, da na sredini seji v DZ ni bil sprejet sklep, tako da glede reševanja zavoda uradno ni bila dana nobena zaveza.

STA

Turšič poudarja, da stavko nadaljuje predvsem zaradi odnosa ministrstva za kulturo do njega osebno, do umetnosti, zaradi uničevanja umetnosti in njene birokratizacije ter popolnega nerazumevanja uslužbencev na ministrstvu, kaj sploh je njihovo poslanstvo v državni strukturi. Prav tako ni bilo na seji veliko govora o njegovi zahtevi po zvišanju deleža državnega proračuna za kulturo na dva odstotka, za kar naj bi si sicer vsi prizadevali, tudi ministrica za kulturo in premier.

Med sredino dopoldansko izredno sejo DS in popoldansko nujno sejo DZ na temo reševanja financiranja Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) je Turšiča v Moderni galeriji obiskal premier Miro Cerar. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Turšič, je Cerar prepoznal pomen KSEVT in ponudil pomoč vlade pri reševanju zaradi pomanjkljivega financiranja nastale situacije.

Na sredini seji DZ je sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik predstavil predlog rešitve za zavod - ustanovitev Slovenske vesoljske agencije, ki bo koordinirala delovanje treh ministrstev, na katera sega KSEVT - za gospodarstvo, za kulturo in za izobraževanje.

Turšič je za STA pojasnil, da ideja o Slovenski vesoljski agenciji zori že dlje časa: "Ali temu rečemo agencija, ali bo to pisarna ali pa zgolj skupna strategija, v tem trenutku ni tako pomembno. Pomembno je, da se vzpostavlja mehanizem za sodelovanje vseh, ki so vpleteni v to zgodbo."

Krpan je dejal, da jih je ob koncu seje presenetilo, da se je predsednik DZ Dragan Matić odrekel predlogu, da bi o predlagani rešitvi KSEVT, ki jo je predstavil Slapnik, sprejeli sklep: "Možna rešitev je lahko zgolj razmišljanje na glas, nobena zaveza ni bila dana." Sicer je bilo na sredini seji rečeno, da naj bi država kot soustanoviteljica v KSEVT vstopila 22. decembra letos.

S tem bi bili, tako Turšič, zagotovljeni vsaj primarni pogoji za delovanje KSEVT - da se vzpostavi ekipa in se določi sredstva, s katerimi bi lahko izvajali dolgoročne aktivnosti. Po popoldanskem srečanju sta si Turšič in Cerar segla v roke in premier mu je obljubil, da bo omenjeni predlog izpeljal. Turšič prav tej gesti verjame bolj kot kakšnemu predpisu ali sklepu. Z birokratskimi postopki ima namreč slabe izkušnje.

Na sredini seji o Turšičevi zahtevi po odstopu vodje direktorata za ustvarjalnost Biserke Močnik ni bilo veliko govora. Glede tega se je oglasil zgolj direktor CUK Kino Šiška Simon Kardum, ki je menil, da je zadeva "elegantno rešljiva: ministrica je pristojna, da to stori".

Krpan je dejal, da je tudi preostali dve Turšičevi zahtevi možno izpolniti in poudaril, da Turšič stavka predvsem zaradi nevzdržne situacije na ministrstvu za kulturo ter celotnega stanja v kulturi. Tudi danes se je v Moderni galeriji zbralo okoli sto Turšičevih podpornikov, pisma podpore in zaskrbljenosti pa prihajajo tudi iz tujine.