Svet

Število ubitih v bombnem napadu naraslo na 99

STA
15. 10. 2015, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Število žrtev sobotnega bombnega napada v Ankari je po navedbah turške vlade naraslo na 99, ni pa jasno, ali sta v to število zajeta tudi samomorilska napadalca. Skoraj vsa trupla so medtem po obdukciji že izročili svojcem, je v televizijskem nastopu v sredo zvečer še povedal premier Ahmet Davutoglu.

Twitter

Sopredsedujoči prokurdski opozicijski stranki HDP Selahattin Demirtas je medtem danes znova ostro kritiziral oblasti, tokrat ker so prepovedale medijsko poročanje o preiskavi sobotnega napada, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Kaj skuša premier prikriti?" se je vprašal Demirtas. Prepoved poročanja je sicer v sredo razglasilo sodišče v Ankari.

Samomorilska napadalca sta se v soboto v bližini glavne železniške postaje v Ankari razstrelila, ko so se tam na shodu za mir zbirali privrženci prokurdske leve opozicije. HDP je nato sporočila, da sebe smatra za glavno tarčo napada, odgovornost zanj pa je pripisala vladi.

Turški časnik Hürriyet je medtem v sredo poročal, da so preiskovalci že identificirali napadalca. Najmanj eden od njiju naj bi bil povezan z džihadisti Islamske države (IS). Gre za brata atentatorja, ki se je razstrelil julija v mestu Suruc na jugu Turčije in pri tem ubil 34 prokurdskih aktivistov.

Davutoglu je sicer v sredo izjavil, da bi lahko bila za terorističnim napadom tako IS kot Kurdska delavska stranka (PKK). Kot je povedal neimenovani turški uradnik, naj bi bili med priprtimi v okviru preiskave napada tudi dve osebi s povezavami s PKK, ki sta bili očitno seznanjeni z napadom, saj sta ga prek Twitterja napovedali devet ur, preden se je zgodil.