Slovenija

Diskriminatorno ravnanje na UKC Ljubljana

STA
15. 10. 2015, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Erna Kos Grabnar, ki jo je svet UKC Ljubljana zaradi dogodkov na nevrologiji v sredo razrešil z mesta glavne sestre zavoda, sklepa o razrešitvi zjutraj še ni prejela. Aktiviral se je že sindikat zdravstvene nege, katerega članica je. Kot ugotavlja predsednica sindikata Jelka Mlakar, "je medicinsko sestro očitno lažje odstaviti kot zdravnika".

Youtube.com

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je namreč Kos Grabnarjevo razrešil z mesta glavne sestre ustanove, medtem ko za strokovnega direktorja Sergeja Hojkerja le predlagajo razrešitev, a so mu dali 15 dni časa, da odgovori na očitke. Očitajo mu objektivno odgovornost zaradi dogodkov na nevrološki kliniki.

Upravni nadzor na nevrološki kliniki je bil odrejen potem, ko je v javnost prišla informacija, da naj bi zdravnik Ivan Radan na nevrološki kliniki skrajšal življenje več bolnikom. Nadzor je sicer pokazal tudi na druge pomanjkljivosti in nepravilnosti na kliniki.

"Medicinsko sestro je očitno lažje odstaviti kot zdravnika. Ne morem govoriti o razlogih, ki so vodili svet zavoda k tej odločitvi, a neskladje med usodo glavne sestre in strokovnega direktorja je očitno. To je diskriminatorno, da glavni medicinski sestri niso dali nobene možnosti za pojasnila, strokovnemu direktorju pa," pravi Mlakarjeva.

"V načelu ima delavec pravico, da na vsako odločitev poda obrazložitev, dodatnih pojasnil ali ugovor," še izpostavlja predsednica sindikata zdravstvene nege, ki napoveduje, da bo sindikat Kos Grabnarjevi stal ob strani.

Predsednica zbornice zdravstvene nege Darinka Klemenc pa je, da v zbornici z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje.