Slovenija

Ko bo Hojker odgovoril, bodo glasovali

STA
15. 10. 2015, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Sergej Hojker ne komentira sredine odločitve sveta zavoda, ki predlaga njegovo razrešitev. Na očitke bo odgovoril. Dejstvo, da vodstvo po eni strani izpodbija poročilo o upravnem nadzoru, po drugi strani pa ga na podlagi istega poročila razrešuje, pa označuje kot "čudno anomalijo".

Arhiv Jane, Mediaspeed, STA, Facebook

Svet UKC Ljubljana bo o Hojkerjevi razrešitvi glasoval potem, ko bo odgovoril na očitke. Za to ima na voljo 15 dni. Poleg tega je svet razrešil še Erno Kos Grabnar z mesta glavne medicinske sestre.

Upravni nadzor na nevrološki kliniki je bil odrejen potem, ko je v javnost prišla informacija, da je zdravnik Ivan Radan na nevrološki kliniki skrajšal življenje več bolnikom. A nadzor je pokazal tudi na druge pomanjkljivosti in nepravilnosti na kliniki.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je že pred meseci pozvala vodstvo UKC Ljubljana, naj zaradi dogodkov na nevrološki kliniki odstopi, a tega niso storili. Zato je svet zavoda začel z ugotavljanjem odgovornosti vodstva.

V okviru nadzora so UKC Ljubljana naložili 37 ukrepov, ki jih morajo uresničiti v različnih časovnih obdobjih - od dveh mesecev pa do enega leta. Svet zavoda je v sredo obravnaval tudi poročilo o uresničevanju teh ukrepov.

Vodstvo UKC je septembra vložilo upravni spor zoper poročilo o izrednem upravnem nadzoru. Po besedah v. d. generalnega direktorja UKC Andreja Baričiča so se za ta korak odločili, ker niso imeli nobene druge pravne možnosti za izpodbijanje poročila.

Po njegovem mnenju in mnenju predsednika sveta UKC Tomaža Glažarja ni sporno dejstvo, da UKC po eni strani izpodbija poročilo o upravnem nadzoru, po drugi strani pa na podlagi istega poročila razrešuje strokovnega direktorja in glavno medicinsko sestro.

Kot je dejal Baričič, se lahko tožba nanaša na nekatere elemente v upravnem nadzoru, ki se ne tičejo strokovnega direktorja. Glažar pa je dodal, da četudi upravni nadzor zaradi tožbe še ni pravnomočen, jih je vsebina poročila o nadzoru prepričala v Hojkerjevo odgovornost.