Kultura

Picassomanija oktobra v pariški Grand palais

STA/J.P.
3. 8. 2015, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V pariškem razstavišču Grand palais za oktober napovedujejo razstavo z naslovom Picassomanija. Postavitev se bo preko kronološkega in tematskega pristopa osredotočila na vrhunce v umetnikovi karieri in mit, ki se je tekom let spletel okoli njegovega imena. Ob Picassovih delih bodo predstavljena dela njegovih sodobnikov.

Wikipedija

Posamezne faze v Picassovem ustvarjanju bodo predstavljene z umetnikovimi najbolj značilnimi deli, kot so Avignonske gospodične, Guernica in nekatera druga. Ob njih bodo razporejena dela njegovih sodobnikov v najrazličnejši medijih in tehnikah - video, slikarstvo, kiparstvo, grafika, film, fotografija, instalacija, piše na spletni strani razstavišča.

Posamezne faze v Picassovem ustvarjanju bodo predstavljene z umetnikovimi najbolj značilnimi deli, kot so Avignonske gospodične, Guernica in nekatera druga. 

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po II. svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju priredil tudi po dve ali tri razstave. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.

V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki La toilette in Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.