Črna kronika

Slovenci tarča goljufivih Romov

Polona Krušec
2. 8. 2015, 21.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Italijanski mediji opozarjajo, da so na pohodu goljufivi Romi. Njihovi pretkani načrti vas zavedejo in spravijo ob premoženje.

Splet

Na severovzhodu Italije, v Vidmu (Udine) in v krajih še bližje meji s Slovenijo, oblasti in mediji poročajo, da Romi igrajo igro, v kateri še vedno zmagujejo. Eden izmed trenutno aktualnih načinov, da vas prinesejo naokrog, je, da vam sami ponudijo svoje usluge, predmete, in to tako, da vas pokličejo, nekje ustavijo ali pa vas zavede njihov oglas. Njihova tarča smo tudi Slovenci.

V Furlaniji - Julijski krajini najemajo hiše za izvajanje sumljivih poslov.

Novogoriška zgodba

Kot poročajo Primorske novice, se je taka goljufija zgodila mladim Novogoričanom, ki so hoteli kupiti televizorje in računalnike, ki jim jih je ponujal Franco, menda iz Vidma. Imel je nekaj deset računalnikov, prav toliko televizorjev, ki jih je prodajal pod ceno, saj je menda šlo za izdelke, ki jih je treba odprodati zaradi zaprtja trgovine. Kupčijo jim je ponujal kar po telefonu, saj je fante poklical v računalniško trgovino. Mladeniči so bili zainteresirani.

Splet

Zaupali so mu, ker so določeni dejavniki kazali, da ni tu nič spornega, bili so sicer previdni, a očitno ne dovolj. Zbrali so nekaj več kot 5000 evrov za televizorje. Z gospodom so se dobili v Vidmu, nato pa so se kombijem odpeljali v bližnji kraj, v neko razkošno hišo, kjer so bili še preostali člani družine. Zgodba se tu zaplete, saj jih je obtožil za krive, da mu sledi policija in podobno.

Oblasti neuspešne

Kot so še povedali primorskemu mediju, naj bi Franco nato le poslal po televizorje, še prej pa je vzel kuverto in odšel. Ostali v sobi so se fantov znebili. Fantje so tako, »brcnjeni« iz hiše, ostali brez denarja in televizorjev. Zavedali so se svoje naivnosti, ki jih je drago stala, in nazaj grede policiji v Gorici tudi prijavili dejanje, a so jih možje v modrem obvestili, da bo v zadevi premalo dokazov zoper goljufe.

Google maps

Podobno nesrečnih zgodb, v katerih so udeleženi tudi Slovenci, je še kar nekaj. Kot poročajo mediji onstran meje, Romi najemajo ali kupijo nekaj privlačnih nepremičnin in v njih delujejo s svojimi kaznivimi posli. Preprodajajo fiktivne ali ukradene predmete. Pretkani načrti se obnesejo, služijo dobro in očitno tudi tekoče, saj to kaže njihovo imetje, predvsem dragi avtomobili in zlat nakit ter najem in nakup komfortnih hiš, celo vil. Na čigav račun?!