Kultura

V vasi Logje odslej Poslednji muzej sodobne umetnosti

sta/mv
20. 7. 2015, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V vasi Logje v Breginjskem kotu na skrajnem zahodu Slovenije bodo danes ob 20. uri odprli Poslednji muzej sodobne umetnosti. Babičina hiša daje domačemu kiparju Damijani Kracini v poletnih mesecih zavetišče za ustvarjanje in bivanje, zdaj pa se je odločil, da del spremni v muzej, je za STA povedala kustosinja Klavdija Figelj.

V Poslednjem muzeju sodobne umetnosti bodo razstavljena predvsem dela Damjana Kracine, nekaj prostora pa bo tudi za druge ustvarjalce, predvsem pa bo odprt kot platforma za nove projekte, delavnice in predstavitve umetniških del v poletnih mesecih.

Kot je pojasnila Figljeva, je muzej "poslednji" zato, ker so Logje ena najzahodnejših, torej poslednjih vasi v Sloveniji. Poslednji še zato, ker tudi sodobna umetnost dosega svoje robove in ker bo muzej morda poslednja postaja umetniških del, ki jih je ustvaril avtor projekta, domačin in kipar Kracina, ki že nekaj časa živi in dela v Ljubljani.

Skulpture, instalacije, slike, videi in druga umetniška dela bodo postavljena v dveh prostorih. V večini svojih del se avtor navezuje na naravo, navdušuje nad biotsko raznovrstnostjo živalskega sveta in to na svojevrsten način vključuje v svojo umetnost. Ambientalna kiparska postavitev v vasi, ki je še obdana z neokrnjeno naravo, bo v teh krajih novost, za marsikoga prvi pristni stik s sodobno umetnostjo.

Projekt bo s posebno pozornostjo predstavljen lokalnim prebivalcem, pa tudi tistim iz širše severnoprimorske regije in obiskovalcem, ki v poletnem času prihajajo v Breginjski kot in obiskujejo reko Nadižo.

Poletni večeri bodo tako namenjeni tudi video produkciji s projekcijami na fasadi sosedove hiše. V program video večerov bodo vključena dela avtorjev, s katerimi je Kracina sodeloval pri različnih projektih. Z video večerom se bo nadaljevalo tudi današnje odprtje, ko bodo predstavljene tri avtorske video produkcije - Marmelada (2004), Drva grejejo 9x (2008) in Eko kvačkanje.

Kot vsak muzej bo tudi ta imel svojo zbirko umetnin, prvi dve sta sliki Gorana Medjugorca in Vladimirja Lebna. V manjšem prostoru bo znotraj ambientalne instalacije tudi informacijska točka, kjer bodo predstavljena manjša dela na papirju in arhivska dokumentacija, delovala bo tudi muzejska trgovinica.

Muzej bo odprt od 20. julija do 4. avgusta, kasneje bo muzej odprt po predhodnem dogovoru.