Svet

Kerry z Lavrovom ob robu srečanja zalivskih držav

STA/J.P.
3. 8. 2015, 06.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Katar bo danes gostil zasedanje zunanjih ministrov držav Sveta za sodelovanje v Zalivu (GCC), na katerem pričakuje tudi vodji ameriške in ruske diplomacije, Johna Kerryja in Sergeja Lavrova. Ob robu zasedanja je predvideno tudi ločeno srečanje Lavrova, Kerryja in zunanjega ministra Savdske Arabije Adela al Ahmada al Džubejra.

Arhiv

Kerry je turnejo na Bližnjem vzhodu začel v Egiptu, nadaljuje pa jo danes v Katarju. Do 8. avgusta bo nato obiskal še jugovzhodno Azijo, medtem ko obiska Izraela - sicer tesnega zaveznika ZDA, s katerim pa so se odnosi v zadnjem času, po nedavnem dogovoru o iranskem jedrskem programu ohladili - nima na programu.

Oba sta sodelovala tudi na pogajanjih z Iranom, sicer pa se od izbruha krize v Ukrajini, ki je močno zaostrila odnose med Zahodom in Rusijo, le redko srečata.

Današnji pogovori v Dohi naj bi bili namenjeni temam, kot so vojna v Siriji ter nasilje v Jemnu in Libiji, mednarodni boj proti skrajni Islamski državi ter stabilnost v Perzijskem zalivu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. 

V ospredju bo sicer verjetno tudi jedrski dogovor, ki ga je šesterica velesil nedavno dosegla s Teheranom, saj so sunitske članice GCC - ta združuje vse zalivske arabske države z izjemo Iraka, torej Bahrajn, Kuvajt, Oman, Katar, Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate - zaskrbljene, da bo Iran sedaj še okrepil svoj vpliv v regiji, obenem pa mu dogovor ne bo preprečil, da se dokoplje do jedrske bombe.

Veliko pozornosti bo namenjene pogovorom Kerryja in Lavrova. Oba sta sodelovala tudi na pogajanjih z Iranom, sicer pa se od izbruha krize v Ukrajini, ki je močno zaostrila odnose med Zahodom in Rusijo, le redko srečata.