Slovenija

Delavci Aha Mure danes med brezposelne

STA/J.P.
3. 8. 2015, 06.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Delavce Aha Mure v stečaju, ki se jim je s soboto iztekel odpovedni rok pogodb o zaposlitvi, danes čakajo na območni službi zavoda za zaposlovanje, kjer jih bodo vpisali v evidenco brezposelnih. Že v torek pa bo večina začela delati v novi družbi, ki jo je ustanovil vodilni v Aha Muri Dušan Gomboc.

STA

Odpovedi pogodb o zaposlitvi je 17. julija prejelo 374 delavcev Aha Mure, ki je v stečaju od julija lani. Vendar so s proizvodnjo nadaljevali še vse do konca prejšnjega tedna, ko se jim je iztekel 15-dnevni odpovedni rok.

Medtem je okrožno sodišče v Murski Soboti prejšnji ponedeljek izdalo soglasje stečajnemu upravitelju Stevu Radovanoviću, da proizvodne zmogljivosti Aha Mure za največ eno leto oz. do odprodaje odda v najem družbi Arum. To je ustanovil Gomboc, ki po besedah stečajnega upravitelja Steva Radovanovića načrtuje, da bi obdržal okoli 340 zaposlenih.

Če stečajni upravitelj ne bi našel najemnika, bi se proizvodnja ustavila, zaradi česar pa ne bi bilo možno dokončati sprejetih naročil in bi lahko sledile s strani naročnikov tudi zahteve po odškodnini. 

Novi najemnik t.i. zdravega jedra Aha Mure bo delavke zaposlil predvidoma s torkom, tako da se bo proizvodnja nemoteno nadaljevala, je prejšnji teden pojasnil Radovanović in dejal, da ima najemnik zagotovljenih dovolj naročil in da tudi za v prihodnje dobro kaže z naročili.

Če stečajni upravitelj ne bi našel najemnika, bi se proizvodnja ustavila, zaradi česar pa ne bi bilo možno dokončati sprejetih naročil in bi lahko sledile s strani naročnikov tudi zahteve po odškodnini. Okrožno sodišče v Murski Soboti je namreč 17. julija, ko je minilo leto dni od začetka stečaja podjetja, izdalo sklep o prenehanju proizvodnje.

Nov poskus prodaje teh proizvodnih prostorov Aha Mure je nato predviden v drugi polovici septembra. Doslej je stečajni upravitelj, kot je znano, to premoženje že trikrat neuspešno prodajal na dražbi. Izklicna cena na prvi je znašala 4,6 milijona evrov, na zadnji junija letos pa 2,3 milijona evrov. Tolikšna bo predvidoma tudi v jeseni.