Slovenija

Dela na Stari Cinkarni do konca avgusta

T.C.
31. 7. 2015, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Celjska občina je danes izvajalcu sanacijskih del na območju Stare Cinkarne, šentjurski družbi Stonex, za mesec dni do 31. avgusta podaljšala rok za dokončanje predelave onesnažene zemljine. Glede Bukovžlaka pa na ministrstvu za okolje ocenjujejo, da bodo ustrezni odlok za javno obravnavo pripravili do konca letošnjega leta.

sta

Na območju Stare Cinkarne sanacija zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi poteka pod vodstvom celjske občine od sredine lanskega avgusta. Po prvotnih načrtih bi se morala zaključiti konec novembra lani, nazadnje pa je bil rok za dokončanje del podaljšan do danes. Medtem je izvajalec del občini poslal nov predlog za podaljšanje roka, občina pa ga je podaljšala do konca avgusta. Kot so sporočili iz celjske občine, je bil aneks k pogodbi podpisan danes.

Svet24

Glede sanacije odlagališča nezakonito odmetanih odpadkov na območju Bukovžlaka pri Celju pa je vlada v četrtek sprejela informacijo o poteku priprave programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja na tem območju, ki ga pripravlja ministrstvo za okolje in prostor.

Kot so danes pojasnili na ministrstvu, je za pripravo programa predhodno potrebno izvesti številne aktivnosti, ki so predpogoj za izvajanje konkretnih sanacijskih ukrepov. Med drugim ministrstvo za letos predvideva, da bodo izdelane dodate meritve podzemne vode in dodatni pregledi odmetanega materiala, kar bo osnova za natančno opredelitev tehničnih in tehnoloških rešitev in izvedbo konkretnih sanacijskih ukrepov.

Kot navajajo na ministrstvu, je to ena izmed prioritetnih nalog ministrstva. Ocenjujejo, da bo odlok o programu ukrepov za odpravo posledic čezmerne obremenitve okolja na območju Bukovžlaka za javno obravnavo pripravljen do konca leta 2015, za sprejem na vladi pa v 2016.

Cinkarna Celje

Ocena stroškov nujnih del za letos znaša okoli 50.000 evrov in ta so že zagotovljena v državnem proračunu. Za leto 2016 pa na ministrstvu ocenjujejo, da bo za izvedbo sanacijskih ukrepov treba zagotoviti okoli 1,5 milijona evrov.

Sodišče EU je, kot je znano, nedavno pritrdilo Evropski komisiji v tožbi proti Sloveniji zaradi kršenja evropske zakonodaje o odpadkih. Ugotovilo je, da Slovenija ni pravočasno odstranila nezakonitih odpadkov v Bukovžlaku in zemeljskih izkopov z nevarnimi snovmi na območju Stare Cinkarne Celje, zaradi česar ji grozi denarna kazen. Je pa komisija pred kratkim tudi sporočila, da verjame, da ne bo potrebna nova odločitev sodišča glede denarne kazni za Slovenijo, saj po prvih informacijah ocenjuje, da je Slovenija že sprejela ali bo še sprejela ustrezne ukrepe.

Planet TV