Slovenija

Cinkarna na vrhu črne liste

STA/G.G.
6. 1. 2015, 09.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nevladna okoljska organizacija Alpe Adria Green (AAG) je na vrh svoje črne liste za leto 2014 postavila Cinkarno Celje in celjsko občino zaradi onesnaženosti tal s težkimi kovinami. Zeleni list za leto 2014 pa so podelili konstruktorju panela mikro vetrnih elektrarn Marjanu Bezjaku.

Cinkarna Celje

Kot so sporočili iz AAG, so cinkarno in občino uvrstili na vrh črne liste ob rezultatih zadnjih analiz, ki jih je opravilo poljsko podjetje Environ.

Analiza je pokazala, da je večji del nove cinkarne postavljen na odpadkih nekdanje dejavnosti in da so tla pod tovarno onesnažena s težkimi kovinami. Rezultati na odlagališčih sadre v Bukovžlaku so pokazali, da sedanja dejavnost odlaganja sadre ne povzroča povišanih vsebnosti težkih kovin, da pa je vsebnost težkih kovin povečana na mestih, kjer so v preteklosti odlagali ali v pregradno telo vgrajevali ostanke praženja piritne rude. 

V AAG pravijo, da so že pred to analizo prebivalci opozarjali na presežene vrednosti najbolj strupenega kadmija in drugih težkih kovin na več mestih v celjski kotlini, župan in mestni svet pa da sta "mirno" odobravala gradnje velikih stavb na področju nevarnih odpadkov stare cinkarne Tehnopolis, Harvey Norman in Tuš. 

"Kam so zmetali strupeno zemljo od izkopa gradbenih jam, ne vedo ali nočejo povedati. To bi moralo biti določeno pri sprejemanju takih gradenj. Pri tem je župan zagovarjal tudi izvedbo kanalizacije ravno čez področje nevarnih odpadkov in tako omogočil dodatno prašenje z vsebnostjo težkih kovin, tudi najbolj strupenega kadmija, ki se nalaga v telesu, je rakotvoren in sproža težko bolezen čez nekaj let," opozarjajo v AAG. Dodajajo, da Cinkarna Celje in Mestna občina Celje ignorirata občasne "rdeče strupene padavine, to je prah, ki ga dež izpere iz zraka". 

Celjski župan Bojan Šrot je po objavi rezultatov analize dejal, da ga izsledki niso presenetili. Ob tem je zavrnil navedbe, da na občini skrivajo podatke glede onesnaženosti. 

Povedal je, da sanacija območja stare Cinkarne ne poteka skladno z načrtom zaradi ostrih pogojev v okoljevarstvenem dovoljenju, ki je prepovedalo izvedbo del med dežjem in vetrom. Predelava okrog 13.600 kubičnih metrov onesnažene zemljine na tem območju pa poteka pod nadzorom in tako predelana zemljina ima status gradbenega materiala. Po njegovih besedah bodo v finančni perspektivi 2014-2020 z evropskimi sredstvi sanirali onesnažena območja. Tudi Cinkarna Celje se je po njegovih navedbah zavezala, da bo sodelovala pri sanaciji območij, ki so onesnažena zaradi pretekle industrijske dejavnosti družbe. 

Uprava Cinkarne je zatrdila, da podjetje z aktualno dejavnostjo v celoti deluje skladno z obstoječo okoljsko zakonodajo in izdanim okoljevarstvenim dovoljenjem, ter napovedala, da bodo izvedli vse predpisane ukrepe za preprečitev vpliva na okolje in zdravje ljudi. 

V AAG so za zeleni list 2014, nagrado za najbolj ekološko usmerjeno podjetje, posameznika ali izdelek, izbrali inovatorja panela Savonius mikro vetrnih elektrarn (PSMVE) Marjana Bezjaka

PSMVE je naprava, ki se lahko namesti na balkonske ali druge ograje stanovanjskih, poslovnih, industrijskih objektov, na protihrupno zaščito ob cestah ipd. "PSMVE je inovativen pristop in domiselna rešitev, ki predstavlja zaključeno celoto pri mikro generatorjih moči, ki izkoriščajo obnovljive vire energije," pravijo v AAG.