Kultura

Ob stoletnici velikega Orsona Wellesa brez njegovega zadnjega filma

STA/G.G.
6. 5. 2015, 07.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ljubitelji sedme umetnosti se danes spominjajo stoletnice rojstva ameriškega igralca, scenarista, režiserja in producenta Orsona Wellesa. Najbolj znan je po mojstrovini Državljan Kane, bil je tudi uveljavljen interpret Williama Shakespeara. Obletnico naj bi počastil njegov zadnji nedokončani film The Other Side of the Wind, a se to ne bo zgodilo.

Produkcijska družba Royal Road Entertainment iz Los Angelesa, ki je pridobila pravice, je kinematografsko projekcijo filma The Other Side of the Wind načrtovala na današnji dan, toda po pisanju hollywoodskega kolumnista Jeffreyja Wellsa postprodukcija še ni končana. Prav tako filma, za katerega je Welles zapustil približno 40 minut posnetka, ne bodo prikazali na prihajajočem festivalu v Cannesu.

Obletnico obeležujejo številni kinematografi in institucije po svetu

Družba Woodstock Celebrates bo danes, denimo, v mestu Woodstock v Illinoisu, kjer je obiskoval deško šolo, prikazala Državljana Kanea - že v torek je ta Wellesov prvenec prikazala tudi Slovenska kinoteka. Z njim se bo v Woodstocku začel festival njegovih filmov, ki bo trajal do 23. maja. Univerza v Indiani je pred dnevi pripravila simpozij z vodilnimi strokovnjaki, ki se posvečajo Wellesovemu opusu.

"Nikoli ni nič dovolj dobro za občinstvo," je v zgodnjih 40. letih prejšnjega stoletja pripomnil "hiperproduktivni in nestanovitni cineast", kot ga je pred leti opredelil vodja filmskega programa v Cankarjevem domu Simon Popek. Umetnik z izredno domišljijo je bil po Popkovih besedah zaradi nepopustljivosti in radikalne avtorske drže velikokrat v sporu s producenti in finančniki.

Za seboj je pustil več ducatov filmov, zaznamoval pa je tudi gledališče in radio. Na področju gledališča je najbolj prepoznan po produkciji Cezarja (1937), broadwayski priredbi Shakespearovega Julija Cezarja. Za radio je režiral igro Vojna svetov po istoimenskem romanu H. G. Wellsa o domnevni invaziji Marsovcev na Zemljo, ki je postala ena najbolj znanih iger v zgodovini radia.

Za biografijo denarnega mogotca Charlesa Fosterja Kanea je leta 1942 prejel oskarja za najboljši scenarij. Ameriška filmska akademija mu je leta 1971 podelila častnega oskarja, Ameriški filmski inštitut pa štiri leta kasneje nagrado za življenjske dosežke. Umrl je leta 1985.