Slovenija

Kandidatka za ministrico zadnji hip razkrila dodatni zaslužek

STA/G.G.
6. 5. 2015, 07.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kandidatka za ministrico za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič ter kandidatka za obrambno ministrico Andreja Katič bosta danes zaslišani pred pristojnima parlamentarnima odboroma. Če bosta člane odborov prepričali, ju bo državni zbor potrjeval predvidoma prihodnjo sredo.

STA

Makovec Brenčičeva se bo predstavila odboru DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino, Katičeva pa nekoliko pozneje odboru za obrambo. Njuni imeni sta v koaliciji usklajeni, zato je pričakovati, da bosta na odborih dobili pozitivni mnenji.

Makovec Brenčičeva bo, če ne bo večjih presenečenj, na mestu ministrice za izobraževanje nasledila Klavdijo Markež, ki je v začetku meseca zaradi očitkov, da je njena magistrska naloga plagiat, primeru Miro Cerarju ponudila odstop, ta pa ga je sprejel.

Pred zaslišanjem je sicer Makovec Brenčičeva za portal Pozareport.si sporočila znesek dodatnega zaslužka.Poleg plače na fakulteti je med letoma 2004 in 2014 po lastnih izračunih zaslužila dobrih 175.000 evrov.

Katičeva pa je kandidatka za ministrico za obrambo postala potem, ko je DZ s tega mesta razrešil Janka Vebra, ki je bil deležen očitkov, da je s svojim naročilom vojaškim obveščevalcem, naj pripravijo analizo posledic prodaje Telekoma, prekoračil pooblastila.

Katičeva je trenutno poslanka, medtem ko Makovec Brenčičeva prihaja iz akademskih vod.

Po zaslišanju bosta odbora pripravila mnenji o predstavitvah, ki ju mora predsednik delovnega telesa najpozneje v 48 urah posredovati predsedniku DZ in predsedniku vlade. Ta lahko nato najpozneje v treh dneh po prejemu mnenja umakne predlog kandidata za ministra in v izvolitev predlaga drugo ime.

DZ naj bi Katičevo in Makovec Brenčičevo potrjeval na izredni seji 13. maja.