Svet

Avstrija vložila ovadbo zaradi sodelovanja med nemškimi in ameriškimi vohuni

STA / T.C.
5. 5. 2015, 22.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Avstrija je vložila ovadbo v zvezi z navedbami, da je nemška obveščevalna služba (BND) pomagala ameriški agenciji za nacionalno varnost (NSA) pri vohunjenju za avstrijskimi ustanovami. Kot je potrdila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner, je Avstrija danes na tožilstvo vložila ovadbo proti neznani osebi.

Arhiv Svet24

Ministrica je dejala, da Avstrija zahteva "celovito razjasnitev", kar naj bi Dunaj dal jasno vedeti tudi Nemčiji. Izrazila je pričakovanje, da bo k razjasnitvi zadeve pripomogla tudi preiskovalna komisija nemškega budnestaga. V Avstriji je sedaj vsa zadeva v rokah pravosodja.

Nemški mediji so nedavno razkrili, da naj bi nemški obveščevalci na prošnjo Američanov vohunili tudi za Avstrijo oziroma njenimi institucijami, med drugim tudi za policijo.

Sodelovanje med BND in NSA se je začelo po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 na podlagi dogovora med državama, da bodo nemški obveščevalci v Evropi za NSA med drugim prisluškovali telefonskim pogovorom in analizirali elektronska sporočila s ciljem boja proti terorizmu.

Arhiv Svet24

V okviru teh aktivnosti so nadzirali tudi avstrijske institucije. Po nalogu Američanov je BND prek nadzorovalne postaje v Bad Aiblingu na Bavarskem nadzirala institucije pod oznako "gov", "diplo" in "bundesamt". To po prepričanju avstrijskih medijev pomeni, da je BND nadzirala tudi avstrijske kolege.

Najnovejše poročanje medijev o prisluškovanju Avstriji je še eno v vrsti objav, potem ko je pred dnevi prišlo na dan, da je NSA s pomočjo BND vohunila za visokimi predstavniki Evropske komisije kot tudi za francoskim zunanjim ministrstvom in predsednikom države.

Nemški tednik Spiegel je v zvezi s tem poročal, da je eden od zaposlenih pri BND pri pregledu izrazov, za katere je NSA zaprosila nemške obveščevalce za preverbo, našel 12.000 zadetkov, ki se nanašajo na visoke predstavnike francoskega zunanjega ministrstva, evropskih institucij in nekaterih evropskih vlad.

Ko se je z vprašanjem, kaj storiti s temi zadetki, obrnil na višjega uradnika pri BND, mu je ta odgovoril, da naj jih izbriše, še navaja Spiegel.

Bild je sicer v ponedeljek objavil novico, da so Američani vohunili tudi za evropskim podjetji, med drugim za Airbusom, in da je urad nemške kanclerke Angele Merkel od leta 2008 vedel za to, a se na to ni odzval.

Arhiv Svet24