Slovenija

Tušmobilu le del tožbenega zahtevka do Telekoma

STA / T.C.
5. 5. 2015, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Okrožno sodišče v Ljubljani je s sodbo odločilo, da je Telekom Slovenije dolžan družbi Tušmobil v roku 15 dni plačati 1,71 milijona evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi. Gre le za manjši del 28,18 milijona evrov visokega Tušmobilovega tožbenega zahtevka v zvezi z domnevno zlorabo prevladujočega položaja.

STA

Telekom Slovenije bo danes prejeto sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, sicer izdano 13. februarja, preučil ter se na podlagi tega odločil glede nadaljnjih ukrepov, je razvidno iz sporočila največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Tušmobil oziroma njegov predhodnik Tuš Telekom je sicer zahteval 28,18 milijona evrov, vendar je sodišče kot omenjeno odločilo, da je Telekom dolžan v roku 15 dni plačati 1,71 milijona evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od dne 11. septembra 2007 dalje do plačila.

V presežku - to je za 26,47 milijona evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 11. septembra 2007 dalje do plačila - je medtem sodišče tožbeni zahtevek zavrnilo. O stroških postopka bo sodišče odločilo naknadno z dopolnilnim sklepom, so še sporočili iz Telekoma.

Arhiv Svet24

Omenjeni tožbeni zahtevek proti Telekomu Slovenije je leta 2007 vložilo podjetje Tuš Telekom, potem ko se s Telekomom nista mogla dogovoriti o predhodni poravnavi glede odškodninskega zahtevka. Sprva je sicer zahteval 21,5 milijona evrov odškodnine, a je nato zahtevek povečal na 28,18 milijona evrov.

Tuš Telekom se je za odškodninski zahtevek odločil zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja ter kršitve določil sektorske zakonodaje. Poslovna škoda naj bi mu nastala s Telekomovim favoriziranjem Siola, in sicer vse od leta 2001.

Družbo Tušmobil je sicer lani prevzel največji slovenski kabelski operater Telemach. Tam so pojasnili, da sodbo proučujejo. "Zaenkrat konkretnejših informacij o omenjeni zadevi ne dajemo," so še dodali v Telemachu.

Arhiv Svet24