Slovenija

Hudi apetiti pogoltnega Janeza

Luka Tetičkovič
6. 5. 2015, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Okostnjaki padajo iz omar! Ne le da je Janša mimo nadzornega sveta neposredno komuniciral s tedanjim predsednikom uprave NKBM, to banko je tudi instrumentaliziral za prevzem časnika Večer, katerega novinarji so bili nato podvrženi (samo)cenzuri.

sta

Spomnimo. Nacionalni medij je razkril pisemsko izmenjavo med tedanjim premierjem Janezom Janšo in tedanjim direktorjem uprave Nove kreditne banke Maribor (NKBM) Matjažem Kovačičem, iz katere je videti, da sta se medsebojno usklajevala in da je drugi prvega dosledno obveščal o vseh pomembnejših odločitvah, lahko bi rekli, da je glede njih k Janši hodil po »žegen«.

vezjak.wordpress.com


Afera Multiconsult 


Ta izvirni greh je sprožil še dve večji aferi. O aferi Multiconsult je že sredi lanskega leta pisala Mladina: »Zgodba se je začela leta 2005. NKBM se je tedaj pod vodstvom predsednika uprave Matjaža Kovačiča odločila, da bo začela prekupčevati z zemljišči na Hrvaškem. Zamisel je bila preprosta. Banka je želela kupovati manjše parcele, jih združevati v večje, urediti dokumentacijo in parcele nato prodati po višji ceni.« Pri tem pa je prišlo do zapletov, zato so v upravi kljub nasprotovanju Kovačiča naročili revizijo poslovanja Multiconsulta. Revizija je razkrila, da so se zemljišča kupovala prek posrednikov, NKBM je zato med letoma 2007 in 2008 izgubila okrog 27 milijonov evrov.

Obvladovanje medijev

Druga afera so bili poskusi političnega vplivanja na celotno medijsko krajino. Filozof Boris Vezjak opozarja, da poskus vplivanja na Večer prek NKBM ni bil osamljen primer, in spominja na pri stranki SDS večkrat zanikan sestanek 12. avgusta 2005: »Na sestanku pri predsedniku vlade, na katerem so bili Igor Bavčar, Boško Šrot in Andrijana Starina Kosem, pozneje še Matjaž Gantar, so se omenjeni dogovorili za prodajo Sodovega in Kadovega deleža v Mercatorju – Istrabenz in Pivovarna Laško sta konec avgusta odkupila omenjene deleže, celo brez prevzemne premije in brez javne ponudbe ter za zelo nizko ceno.

Janša je, kot je pozneje povedal poraženec zgodbe, Zoran Janković, omogočil velike zaslužke Šrotu in Bavčarju v zameno za obvladovanje osrednjega časopisa.«

»(To je) dolga in trda vojna, v kateri bomo naredili vse, treba je zmagati.«

Nacionalni medij je na podlagi pisne izmenjave ugotovil, da je spomladi leta 2005 med Kovačičem in Janšo tekla »vroča linija«. NKBM se je pripravljala na prevzem Večera, ne iz finančnih, temveč iz političnih vzgibov.

Bila se je namreč bitka za obvladovanje slovenskih medijev. Kovačič jo je v elektronskem sporočilu Janši opisal kot »dolgo in trdo vojno, v kateri bomo naredili vse, treba je zmagati«.

In vojna je menda res potekala, novinar Večera Vasja Jager nam tako pojasnjuje tedanje stanje: »Janša je že leta 2006 uspel uveljaviti svoj vpliv na Večer; takrat je bila na položaj urednice notranje politike imenovana Darka Zvonar Predan, ki je najzaslužnejša za nastanek razvpitega Večerovega 'bunkerja', stene, na katero so novinarji v znak protesta nalepili množico cenzuriranih tekstov – zlasti tistih, ki so se ukvarjali z likom in delom ljubljenega vodje

Arhiv Svet24

Izjemno kritično se opredeljuje tudi nekdanji novinar Večera in zdajšnji direktor Centra za preiskovalno novinarstvo Blaž Zgaga. »Najbolj negativna posledica političnega prevzema medijev med prvo vlado Janeza Janše (2004–2008) je prisilna menjava novinarskih generacij. Mnogi izkušeni, kakovostni in profesionalni novinarji in uredniki v vodilnih medijih so bili politično zamenjani, degradirani in marginalizirani. Namesto njih so vodilna uredniška in komentatorska mesta prevzeli tisti, ki so odkrito podpirali politiko SDS, ali pa nekateri mladi, neizkušeni novinarji, ki so v tem opazili 'življenjsko priložnost' in jo brezobzirno izkoristili.«

»Namesto da bi se mladi učili in prevzemali izkušnje starejših kolegov, ki bi jim morali biti mentorji, so brez večjih izkušenj in znanj, nekateri tudi brez osebne in profesionalne integritete, postali komentatorji ali uredniki.

vezjak.wordpress.com

Precej jih je na svojih lahko in nezasluženo pridobljenih pomembnih položajih ostalo tudi pozneje, zato ne preseneča, da so danes slovenski mediji prežeti z mnogimi prenagljenimi in nekakovostnimi novinarskimi prispevki, nepreverjenimi informacijami, predelanimi sporočili za javnost in celo propagando, ki jo širijo politični ali ekonomski centri moči,« svojo analizo nadaljuje Zgaga, sicer tudi avtor za Janšo obremenilne knjižne trilogije V imenu države, ki na podlagi neovrgljivih dokumentov razkriva trgovske poti orožja med tranzicijo.

Jagra, ki je še vedno novinar Večera, pravkar prodanega zasebnim lastnikom, smo prosili tudi za osvetlitev aktualnega stanja, v katerem so novinarji in novinarke tega časnika: »Danes je položaj drugačen, čeprav smo (spet) v rokah lastnikov z nejasnim ozadjem in netransparentno finančno konstrukcijo. Toda nova oblast v hiši je dovolj inteligentna, da se zaveda, da solidno novinarstvo pomeni soliden zaslužek zanjo in obenem ustvarja vtis pluralnosti in strpnosti do neposlušnih piscev, kar je seveda dobra reklama. Tako da pritiskov na naše delo ni, kar pa ni nujno hvalevredno: to bržkone pomeni, da smo novinarji v igrah velikih igralcev že bolj ali manj nenevarni in zato v pomembni meri del problema, ne pa njegove rešitve.«

Odstop Ramšakove

»Profesionalni novinarji in uredniki (...) so bili politično zamenjani.«

Zaradi nesoglasij v celjskem lokalnem odboru SDS je včeraj iz te stranke izstopila njena nekdanja podpredsednica Sonja Ramšak, ki v javnem pismu navaja, da so stranko v zadnjih mesecih tako ona kot drugi vidni člani celjskega odbora seznanili »s problematiko delovanja ožjega vodstva celjskega odbora, svetniške skupine, zlasti pa njenega predsednika, ki je po našem skromnem prepričanju politiko delovanja mestnega odbora podredil politiki delovanja SLS in župana Bojana Šrota«.

Zadeva je zanimiva, saj Ramšakova na začetku pisma kot razlog svojega odstopa navaja neodzivnost vrha stranke SDS in njenega prvaka, ki si kljub več prošnjam ni vzel časa za pogovor z njo. Z drugimi besedami, za svoja stališča verjetno ni prejela Janševega žegna, očitno pa so ga člani celjskega odbora.

maribor-graz.eu