Kultura

Bolnišnici Franji danes v Bruslju znak evropske dediščine

STA/J.P.
15. 4. 2015, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Bruslju bodo drevi podelili posebna priznanja na kulturnem področju, imenovana znak evropske dediščine. Med šestnajstimi prejemniki bo tudi Partizanska bolnišnica Franja, so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije pri EU.

http://sl.wikipedia.org/

Namen podeljevanja znaka evropske dediščine je krepitev občutka evropske pripadnosti državljanov, zlasti mladih, na podlagi skupnih vrednot, evropske zgodovine in kulturne dediščine, krepitev spoštovanja nacionalne in regionalne različnosti ter krepitev medkulturnega dialoga.

Podelitve se bosta v imenu prejemnice priznanja udeležili direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec in kustosinja Milojka Magajne, kot predstavnik Slovenije pa veleposlanik pri EU Rado Genorio s soprogo.

V ta namen znak poudarja simbolno vrednost in veča prepoznavnost spomeniških območij, ki so imela pomembno vlogo v zgodovini in kulturi Evrope oziroma pri oblikovanju EU.

Med preostalimi prejemniki znaka evropske dediščine so westfalski mir, središče antičnih Aten, opatija Cluny, hiša "očeta Evrope" Roberta Schumana v Franciji, ladjedelnica v Gdansku, rojstni kraj gibanja Solidarnost, portugalska listina o odpravi smrtne kazni iz leta 1867 in knjižnica na univerzi v portugalski Coimbri, ustanovljena v srednjem veku.