Slovenija

Več kot milijon evrov nekje v zraku

Simon Rosc
15. 4. 2015, 06.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Če imate več premoženja, kot ste ga prislužili, in ga ne znate pojasniti, lahko specializirano državno tožilstvo vloži tožbo, v kateri zahteva odvzem tega domnevno nezakonito pridobljenega premoženja. A kaj če oseba prej umre? Kdo potem pojasnjuje izvor premoženja? S tem se bo zdaj v primeru pokojnega Zagožna ukvarjalo tožilstvo.

sta

Nekako takole gre. Specializirano državno tožilstvo je konec leta 2013 za zakonca Janša in Jožeta Zagožna odredilo finančno preiskavo. Z njo naj bi preiskovalci preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora. Preiskovalci so se lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja tudi v povezavi s primerom Patria.

837.000 evrov znaša nepojasnjena razlika v premoženju družine Zagožen.

Zagožnovi v tožbi

Primerjava prihodkov in odhodkov Jožeta Zagožna, ki ga je v zadevi Patria tožilstvo obdolžilo terjanja in sprejemanja nagrade, je pokazala nepojasnjeno razliko v premoženju, težko kar 837 tisoč evrov. Jože Zagožen je septembra 2013 umrl, zaradi česar so kazenski postopek proti njemu ustavili. A premoženje je takrat ostalo nepojasnjeno. Razlike v premoženju tudi člani Zagožnove družine, ki so bili prav tako zajeti v preiskavo, tožilstvu niso znali pojasniti. To pa je tudi razlog, da so po zaslišanjih proti trem članom družine Zagožen vložili tožbo za njegov odvzem. Hkrati pa je sodišče zaradi nevarnosti odtujitve zahtevalo zavarovanje bančnih računov, več nepremičnin in drugega premoženja v lasti omenjene družine. Po ugotovitvah tožilstva je Jože Zagožen razpolagal še z gotovino nepojasnjenega izvora v skupni višini 366.422 evrov. Toliko denarja so preiskovalci namreč našli na sedmih varčevalnih knjigah, ki jih je Zagožen odprl pri BKS Banki v Celovcu. Zagožen je na račun denarja iz Celovca prejemal tudi obresti, ki jih domnevno ni prijavil davčnemu organu. Denar je po ugotovitvah tožilstva prenašal tudi na družinske člane.

Nepojasnjenih 200 tisoč evrov

Tudi v primeru Janeza Janše so v preiskavi odkrili obstoj nepojasnjene gotovine v višini najmanj 200 tisoč evrov, a še ni znano, ali je specializirano državno tožilstvo tudi v tem primeru vložilo tožbo za odvzem premoženja. V SDS so za medije pojasnili le, da če bi bila tožba vložena, bi to zagotovo že vedeli. Je pa imel tudi Janša, tako kot Zagožen, pri BKS Banki od leta 2012 najeto stanovanjsko posojilo, in spomnimo, da je ravno pri tej banki službovala tudi njegova osebna bančnica Nataša Pajenk, sicer sestrična Urške Bačovnik Janša. Obe pa sta bili prav tako zajeti v finančni preiskavi.

V primeru Janeza Janše je jasno; premoženje bo, v kolikor bo zoper njega vložena tožba, moral pojasniti sam. Kdo bo pojasnjeval v primeru Zagožna pa si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!