Slovenija

Ustavno sodišče bo nadaljevalo obravnavo pritožb v zadevi Patria

STA/J.P.
15. 4. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ustavni sodniki bodo danes nadaljevali z obravnavo pritožb obsojenih v zadevi Patria Janeza Janše, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča. Ali bodo sprejeli tudi končno odločitev, ni znano. Je pa predsednik sodišča Miroslav Mozetič na novinarski konferenci konec marca napovedal, da bodo o zadevi odločili do prvomajskih praznikov.

STA

Že decembra so ustavni sodniki v primeru predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše do končne odločitve zadržali izvajanje sodbe. Janša tako odločitev o ustavni pritožbi čaka na prostosti.

Vendar pa februarja, ko so obravnavali predloga za začasno zadržanje izvrševanja sodbe prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, take odločitve niso ponovili. Njuna predloga so zavrnili, kar pomeni, da oba na končno odločitev čakata na prestajanju 22-mesečne zaporne kazni na Dobu. So pa ustavni sodniki njuni pritožbi na sodbo sprejeli v obravnavo.

Za sprejem odločitve mora glasovati večina sodnikov.

Mozetič je konec marca izrazil prepričanje, da bodo o zadevi Patria odločili do prvomajskih praznikov. Po njegovih zagotovilih na zadevi delajo intenzivno, o vseh treh pritožbah na sodbo pa bodo skušali odločiti istočasno. Janša sicer na ustavnem sodišču izpodbija tudi odvzem poslanskega mandata, o čemer naj bi sodniki odločili takoj zatem.