Kultura

Umrl stric Vernon iz Harryja Potterja

STA / S.R.
29. 3. 2013, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V 66. letu starosti je v četrtek umrl britanski igralec Richard Griffiths, med drugim poznan po vlogi strica Vernona v filmih o Harryju Potterju.

Abc
Za Richarda so bili usodni zapleti po operaciji.

Filmski in gledališki igralec je umrl zaradi zapletov po operaciji srca. Igralec Daniel Radcliffe, ki je igral naslovnega junaka serije filmov o mladem čarovniku, je ob novici dejal, da mu je "Richard stal ob strani ob dveh najpomembnejših trenutkih v karieri", ob začetku snemanja Harryja Potterja ter ob prvem nastopu v gledališki predstavi Equus.

"Pravzaprav je že z njegovim vstopom v katerokoli sobo ta postala dvakrat bolj zabavna in zanimiva. Ponosen sem, da sem ga poznal," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Radcliffe.

Igralec je nastopil v vrsti filmov, med drugim v Ženski francoskega poročnika, "Withnail & I" (Withnail in jaz) ter Brezglavem jezdecu.

Griffiths, ki je nastopil tudi v številnih gledaliških predstavah, je za svoje delo prejel številne nagrade, za vlogo učitelja v filmski priredbi igre "The History Boys" (Zgodovinski fantje) pa je bil nominiran tudi za bafto. Leta 2007 je prejel tudi britanski red za zasluge.