Slovenija

Država dolžna izplačati tretjo četrtino plačnih nesorazmerij

STA / R. S.
29. 3. 2013, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Višje delovno in socialno sodišče je v pritožbenem postopku Sindikata državnih organov Slovenije presodilo, da je država dolžna javnim uslužbencem priznati in izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

Wikimedia

Sodišče je sindikatu pritrdilo, da je vlada kršila 50. člen kolektivne pogodbe za javni sektor in z aneksom št. 4 h kolektivni pogodbi za javni sektor retroaktivno posegla v pridobljeno pravico. Z omenjenim aneksom se je namreč odprava tretje in četrte četrtine plačnih nesorazmerij odložila v dve zaporedni leti po letu, v katerem bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka. Aneks, ki je začel veljati novembra 2010, je podpisal le del reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, v delu sindikatov pa so opozarjali, da je zaposlenim izplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij pripadlo že s 1. oktobrom 2010 in da je vlada s poseganjem za nazaj ravnala nezakonito.

Odpravo obeh preostalih četrtin plačnih nesorazmerij, torej tretje in četrte, je maja lani prinesel zakon za uravnoteženje javnih financ. S tem so se dokončno vzpostavila plačna razmerja v javnem sektorju, kot so bila dogovorjena v kolektivnih pogodbah leta 2008. A je bilo hkrati z varčevalnim zakonom določeno tudi osemodstotno znižanje plač v javnem sektorju.