Svet

Apple pod nadzorom varuhov potrošnikov

STA / R. S.
29. 3. 2013, 14.31
Posodobljeno: 21. 8. 2023, 10.42
Deli članek:

Ameriškega tehnološkega velikana Apple na Kitajskem čaka okrepljen nadzor varuhov potrošnikov, danes poročajo kitajski državni mediji.

npr

Apple se je v drugem največjem gospodarstvu na svetu znašel pod hudim pritiskom, med drugim je obtožen tudi nezakonitega kopiranja programske opreme za svojo aplikacijo Siri. Kitajska je Applov drugi največji trg. Njegovi iphoni in drugi izdelki - mnogi sestavljeni prav v tej državi - so namreč tu zelo priljubljeni.


Kitajski državni mediji v zadnjih dneh glasno napadajo Apple. Uradni časnik kitajske komunistične partije People's Daily je v zadnjih petih dneh ameriškemu velikanu ves čas očital dvojne standarde, med drugim v zvezi s storitvami za potrošnike. Četudi so v Applu obtožbe zavrnili, je omenjeni časnik potrošnike pozval, naj ga bojkotirajo. Kitajski državni urad za industrijo in trgovino (SAIC) je organizacije, pristojne za standarde v trgovini po državi, medtem pozval, naj pristopijo k nadzoru nad pogodbami elektronskih proizvajalcev, "kot je Apple", danes poroča People's Daily. "Lokalne oblasti morajo preiskovati in kaznovati skladno z zakonom," so opozorili v SAIC.


Apple se je sicer na Kitajskem znašel tudi v pravnem sporu s kitajskim podjetjem Zhizhen Network Technology. Ameriško podjetje je obtoženo, da je nezakonito kopiralo programsko opremo, ki jo uporablja za aplikacijo Siri, nekakšnega osebnega pomočnika, ki mu lahko uporabnik ustno ukaže določeno opravilo ali pa postavi vprašanje, ta pa mu nato odgovori.