Klasične naložbe niso donosne

Zakaj so naložbe v vzajemne sklade smiselne?

Lidija Selič / finančna svetovalka, Generali Investments
26. 11. 2021, 15.40
Deli članek:

Živimo v svetu, ko so obrestne mere nizke, donosi na bankah so nizki ob enem pa imamo precej slabe obeti za pokojnine.

Profimedia
Kje bo vaš denar najbolje služil za vas.

Osebni arhiv
Lidija Selič, finančna svetovalka

Vsak, ki želi dobro naložiti svoje prihranke, mu trenutno ni ravno lahko. Klasične naložbe, kot so denar na depozitih, vezane vloge in varčevalni računi, že zdavnaj niso več donosni. Zato je smiselno svoj denar vložiti v sklade. Če se z investicijskimi skladi še nikoli niste ukvarjali, imate verjetno na začetku veliko vprašanj – in ko prejmete odgovore nanje, boste spoznali, da sploh ni tako težko!

Kaj so investicijski skladi?

Investicijski skladi so dolgoročna naložba in so zato idealni za pokojninsko varčevanje in zaščito za prihodnost. Začetki delovanja vzajemnih skladov segajo že v leto 1774, ko je bil ustanovljen prvi vzajemni sklad. Od takrat se način delovanja vzajemnih skladov ni veliko spremenil. Le izbira se je precej povečala - trg je namreč eksplodiral, zlasti v zadnjih nekaj desetletjih. Sredstva številnih vlagateljev so vložena v najrazličnejše vrednostne papirje, po vsem svetu. Vzajemni skladi se razlikujejo predvsem po naložbenih razredih, to so lahko delnice, obveznice, nepremičnine in drugo.

Kako izberemo primeren sklad?

Vsak želi za svoj naloženi denar prejeti nek donos. Na žalost ne obstaja sto odstotno varna naložba z nizkim tveganjem in visokimi donosi. Izbira vzajemnih skladov na trgu je velika, zato je pogosto težko izbrati pravega. Vemo, da pretekli donosi niso garancija za prihodnost. Pri izbiri sklada je smiselno proučiti celotne stroške poslovanja skladov, ki se močno razlikujejo od posamezne družbe za upravljanje skladov in vplivajo na donosnost naložbe. Veliko raje bomo denar zaupali družbi za upravljanje z izkušenimi upravitelji in z dolgoletno tradicijo. Kljub vsemu pa morate pri izbiri sklada upoštevati lastne cilje in želje. Vnaprej pomislite, ali ste bolj naklonjeni varnosti ali ste malo bolj pripravljeni tvegati. Delniški skladi na primer ponujajo boljše možnosti za visoke donose kot obvezniški skladi, a so hkrati podvrženi večjim nihanjem. Bolj razpršeno imate premoženje, manjše je tveganje. Padec vrednosti določene naložbe se lahko izravna z rastjo vrednosti druge naložbe. Ozko usmerjene naložbe, ki so na primer osredotočene samo na določene regije ali sektorje, so bolj tvegane kot široko razpršene naložbe.

Idealno je torej, da izberete delniški sklad, ki vlaga v različne panoge in države. Za še večjo varnost je primeren tudi obvezniški sklad s kratkimi roki in čim bolj varnimi obveznicami dolžnikov, na primer držav z dobro boniteto.

Kako nam lahko pomaga finančni svetovalec?

Finančni svetovalec vam bo pomagal najti pravi sklad in bo sodeloval z vami pri oblikovanju vaše naložbene strategije – upravitelj sklada pa bo nato poskrbel za upravljanje vrednostnih papirjev. Zlasti v času krize in ko cene padajo, vam koristijo izkušnje upravitelja sklada, ki sledi razumni strategiji za različne tržne situacije in pravočasno preide na manj tvegane oblike naložb.
Zaradi velike izbire skladov lahko vaš finančni svetovalec izbere natanko takšen sklad, ki ustreza vašim željam in potrebam.

Različne možnosti varčevanja v vzajemnih skladih

Vzajemni skladi nudijo možnost enkratnih naložb, sestave varčevalnega načrta z manjšimi mesečnimi vplačili ali pa kombinacijo obojega. Če nimate na voljo večjega zneska za naložbo ali želite poleg enkratnega plačila redno varčevati, lahko nastavite varčevalni načrt, ki je popolnoma prilagodljiv vam. Sami določite znesek mesečnega varčevanja, ga po potrebi spreminjate ali celo začasno ustavite.

Prednosti, ki jih prinaša varčevanje v vzajemnih skladih so:
- likvidnost,
- tveganje je manjše kot pri posameznih delnicah in ga je možno z razpršitvijo premoženja v več skladov še dodatno zmanjšati,
- že z manjšimi zneski lahko vlagate v globalne, široko razpršene oblike naložb in si tako gradite svoje premoženje,
- za vaše premoženje skrbijo izkušeni upravljavci skladov
- dolgoročno boste prejeli višje donose kot pri tradicionalnih naložbah, kjer bi vaše premoženje izgubljalo vrednost,
- vaš kapital je naložen dolgoročno, vendar vedno prilagojen trenutnim gibanjem na trgu.

Oblika varčevanja v vzajemnih skladih postaja zadnja leta vse bolj priljubljena, družbe za upravljanje skladov pa vsako leto upravljajo več milijarde evrov. Ko gre za vlaganje denarja, se preprosto ne morete več izogniti investicijskim skladom, delnicam in udeležbi na borzi. Za to vam ni treba imeti obsežnega finančnega znanja ali velikega proračuna – tudi majhni prispevki dolgoročno prerastejo v znaten kapital. Vsekakor je smiselno vnaprej oblikovati lastne želje in ideje in se nato obrniti na strokovnjaka.

Avtorica članka: Lidija Selič / finančna svetovalka, Generali Investments