Ženska zbolela, njeni sostanovalci ne

Prvi primer potencialno nevarno mutirane različice v državi Evropske unije

G.G.
26. 11. 2021, 14.43
Posodobljeno: 26. 11. 2021, 14.51
Deli članek:

V strahu pred širjenjem potencialno še bolj kužne in cepivom izmuzljive, povsem sveže južnoafriške različice koronavirusa, države omejujejo letalske povezave z jugom Afrike.

Reuters
Fotografija je simbolična

Medtem pa je udarila vest o prvem potrjenem primeru z različico B.1.1.529 v Evropski uniji. Južnoafriško različico, poimenovano tudi različica »Ni« po grški abecedi, so detektirali pri mladi ženski v Belgiji, ki se je pred približno desetimi dnevi mudila v Egiptu in v Turčiji. Ženska je razvila simptome podobne tistim pri gripi ali »navadnemu« covidu-19. Nihče v njenem gospodinjstvu ni niti zbolel niti bil pozitiven na testu na koronavirus.

Posamezni primeri seveda ne morejo povedati veliko o nalezljivosti variante. Strokovnjaki so sicer zagnali preplah, ker ima ta različica kar 32 mutacij na bodičastem S proteinu. Gre za protein, proti kateremu protitelesa ustvarja večina cepiv, ki jih uporabljamo na globalnem zahodu in proti njemu ustvari protitelesa. Strokovnjake zdaj skrbi, da obstoječa cepiva proti novi različici ne bodo delovala.