omikron

Članice EU za začasno ustavitev letov; prvi primer okužbe povezan z necepljeno osebo

J.P./STA
26. 11. 2021, 17.20
Posodobljeno: 26. 11. 2021, 21.03
Deli članek:

Slovensko predsedstvo Sveta EU je na predlog Evropske komisije za danes popoldne sklicalo srečanje v okviru skupine članic za skupno odzivanje na krize.

Profimedia
Ema je doslej za odrasle v EU odobrila štiri cepiva proti covidu-19: mRNK cepivi podjetji Pfizer/BioNTech in Moderne, ter vektorski cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson.

Ta teden se je pojavila nova, močno mutirana različica virusa sars-cov-2, z oznako B.1.1.529. Vzniknila je v Južni Afriki, prva država Evropske unije, v katero je našla pot, pa je Belgija. Kot je sporočil tamkajšnji minister za zdravje Frank Vandenbroucke, je prvi primer okužbe povezan z necepljeno osebo – tamkajšnji mediji poročajo, da gre za žensko, ki se je v Belgijo vrnila iz Egipta prek Turčije in ni bila v Južni Afriki.

Okužbo so pozneje potrdili še v Izraelu, Hongkongu, in Bocvani.

Glede na navedbe WHO so novo različico v Južni Afriki odkrili na podlagi genetske analize, ki sega v 9. november. Vsega skupaj so jo doslej dokazali v manj kot sto primerih. Njeno veliko število mutacij bi lahko pomenilo lažjo prenosljivost, a kot poudarja WHO, bi lahko trajalo še več tednov, preden bo povsem jasno, kakšni so njihovi točni učinki.

Evropska komisija je državam članicam danes že predlagala začasno zaustavitev letov iz držav na jugu afriške celine in drugih prizadetih držav. "Novico o novi, močno mutirani različici novega koronavirusa jemljemo zelo resno. Vemo, da bi mutacije lahko povzročile nastanek in širjenje še bolj zaskrbljujočih različic virusa, ki bi se lahko v nekaj mesecih razširile po vsem svetu," je v današnji izjavi dejala predsednica Komisije Ursula von der Leyen. Zato je pomembno, da "vsi v Evropi delujemo zelo hitro, odločno in enotno".

Vsi poleti v te države bi morali biti začasno ustavljeni, dokler ne bomo bolje razumeli nevarnosti, ki jo predstavlja ta nova različica, potniki, ki se vračajo s tega območja, pa bi morali spoštovati stroga pravila karantene, je povedala von der Leynova.

Odločitev o sprožitvi zasilne zavore morajo sedaj sprejeti države članice. Slovensko predsedstvo Sveta EU je na predlog Evropske komisije za danes popoldne sklicalo srečanje v okviru skupine članic za skupno odzivanje na krize, je povedala govorka komisije Dana Spinant. Namen sestanka je uskladiti odzivanje, priporočila te skupine niso zavezujoča, saj članice same odločajo o prepovedi letov.

Južnoafriško ministrstvo za zdravje se je danes odzvalo na prepovedi potovanj z območja južne Afrike, ki so jih v strahu pred tam odkrito novo različico novega koronavirusa danes sprejele države članice EU. Tovrstno hitenje EU je ocenilo kot drakonsko in neupravičeno, saj da ni utemeljeno na znanstvenih dejstvih in je v nasprotju z nasvetom WHO.

Številne države, med njimi tudi nekatere članice EU, so zaradi nove različice, ki naj bi bila zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo nalezljiva, že omejile potovanja z juga Afrike.

Države članice EU so se nato dogovorile, da začasno ustavijo lete iz sedmih držav z območja južne Afrike. Za potnike iz teh držav naj bi veljala stroga pravila karantene in testiranja. Omejitve bodo veljale za Bocvano, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibijo, Južno Afriko in Zimbabve.

Odločitev o tem je bila sprejeta na popoldanskem srečanju v okviru skupine članic za skupno odzivanje na krize. Tega je na pobudo Evropske komisije sklicalo slovensko predsedstvo Sveta EU.

Tudi ameriška vlada predsednika Josepha Bidna po nasvetu zdravstvenih svetovalcev, med katerimi je tudi Anthony Fauci, od ponedeljka uvaja prepoved potovanj za Južno Afriko in še sedem drugih držav juga Afrike. Podoben ukrep je že uvedla tudi Kanada.

Pri nas še brez okužb

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes sporočil, da v Sloveniji zaenkrat še niso potrdili primera okužbe z novo različico novega koronavirusa B.1.1.529

Zaobšla imunost

Ema je doslej za odrasle v EU odobrila štiri cepiva proti covidu-19: mRNK cepivi podjetji Pfizer/BioNTech in Moderne, ter vektorski cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson. BioNTech je danes sporočil, da podatke o tem, kako dobro njegovo cepivo ščiti pred novo različico, pričakuje najkasneje v dveh tednih.

Južnoafriški inštitut za nalezljive bolezni NICD je v četrtek sporočil, da so v Južni Afriki odkrili prvih 22 primerov okužbe z novo različico virusa B.1.1.529, ki je dobila ime omikron. Kot opozarjajo znanstveniki, bi lahko nova različica zaradi mutacij zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem oziroma po prebolelem covidu. Različica namreč kaže "izjemno veliko" število mutacij in "vidimo, da se lahko zelo hitro širi," je v četrtek v Johannesburgu opozoril virolog Tulio de Oliveira. Precepljenega je le približno 24 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva – kaj lahko se zgodi, da bomo priča velikemu porastu okužb.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da pozorno spremlja novo različico. Hkrati je ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) pa je sporočil, da bo še danes podal kratko oceno nove različice novega koronavirusa. Po napovedih naj bi jo objavil okoli 19. ure.

Ema je še sporočila, da potrebuje več podrobnosti, da bi ugotovila, ali so štiri cepiva proti covidu-19, ki so dovoljena v EU, učinkovita tudi proti novi različici, ki ima "številne mutacije".

"Trenutne informacije so nezadostne, da bi ugotovili, ali se bo ta varianta znatno širila in v kolikšni meri lahko zaobide imunost, ki je nastala zaradi cepljenja," so se sporočili pri Emi. Dodali so, da menijo, da je "trenutno še prezgodaj predvidevati potrebo po cepivu z drugačno sestavo, da bi zaustavili širjenje te različice".

Skrb vzbujajoča

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron. Glede na prve ugotovitve bi bila lahko različica bolj nalezljiva kot druge, so sporočili po posvetovanju s strokovnjaki.

Za različice novega koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri tovrstnih različicah obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pa pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, med katere denimo šteje tudi trenutno prevladujoča različica delta.

Doslej je WHO za skrb vzbujajoče označila že štiri različice: alfo, beto, gamo in nazadnje delto, ki je zaradi svoje velike prenosljivosti bistveno prispevala k četrtemu valu pandemije covida-19.

Obenem sta še dve različici, ki so ju ob lanskem prelomu leta potrdili v Južni Ameriki, predmet opazovanja.

Drakonsko in neupravičeno hitenje

"Verjamemo, da so bile nekatere reakcije neupravičene," je na novinarski konferenci izjavil južnoafriški minister za zdravje Joe Phaahla ter voditeljem, ki jih sicer ni poimensko izpostavil, očital iskanje "grešnega kozla" za težavo, ki je globalna.

Prepovedi potovanj so po njegovem povsem napačen in kontraproduktiven pristop, ki je v nasprotju s stališči WHO. Priznal je, da je naraščanje okužb z novim koronavirusom v Južni Afriki zaskrbljujoče, saj so jih še pred dvema tednoma dnevno beležili okoli 300, danes pa jih je bilo že skoraj 3000. A to ni nič v primerjavi z nekaterimi evropskimi državami, kjer se okužbe širijo še neprimerljivo hitreje, zato se paničen in skrajen odziv Evrope "res ne zdi znanstveno utemeljen", je nadaljeval.