Poskus umora

Groza v mariborskem mestnem parku; rane na glavi so oškodovanki segale do kosti

J.V./STA
11. 3. 2024, 13.40
Posodobljeno: 11. 3. 2024, 13.43
Deli članek:

Na današnjem nadaljevanju sojenja Luki Gašpariču, obtoženemu poskusa umora svojega nekdanjega dekleta septembra 2022 v mariborskem mestnem parku, so zaslišali več prič, med njimi tudi izvedenca medicinske stroke Gorazda Koširja in policista Borisa Pučka, ki je bil v času dogodka s kolegom po naključju na območju blizu parka.

Igor Napast
Obtoženi Luka Gašparič na mariborskem okrožnem sodišču.

Košir, sicer specialist kirurgije, je sodnemu senatu pod vodstvom sodnice Danile Dobčnik Šoštarič opisal, v kakšnem stanju je bila oškodovanka po napadu. Kot je povedal, je bila ob prihodu reševalnega vozila sicer pri zavesti, vendar smiselnega stika z njo vseeno ni bilo mogoče vzpostaviti. Povedal je, da je bilo njeno življenje ogroženo zaradi krvavitev in podhladitve, ki je bila posledica šoka. Med drugim so našteli več kot 20 ran na glavi, tudi takšnih, ki so segale do kosti, kar nekaj zlomov, ureznin ter odrezan palec na levi roki.

Ob povpraševanju obrambe glede količine izgubljene krvi in ali je ta bila predvsem posledica operacij, je odvrnil, da pri relativno enostavnih operativnih posegih ni izgubila veliko krvi, da pa so ji jo morali dodajati že ob prihodu v mariborsko bolnišnico. Tako obrambo kot tožilstvo je zanimal tudi vpliv podhladitve na stanje dekleta, a je Košir dejal, da je ta bila lažje oblike, dekletu pa da so namerili okoli 34 stopinj Celzija. Na izrecno vprašanje obrambe, ali je bila katerakoli od posameznih poškodb taka, da bi lahko ogrozila življenje dekleta, pa je odgovoril z ne.

Andrej Petelinšek / Večer
Kam je odvrgel dokaze, je Luka Gašparič dan po brutalnem napadu policiji izdal sam.

Policistu Pučku je dogodek ostal v zelo neprijetnem spominu, sodišču pa je danes opisal okoliščine in kako se je pravzaprav znašel na kraju dogodka. S kolegom sta namreč zapuščala policijsko postajo in v parku slišala glasnejšo mladino. Odločila sta se, da se bosta zapeljala skozenj, mladina se je že razkropila, sta pa opazila mahanje mlajšega para. Ta je opazil obračunavanje mladeniča z dekletom, s čimer je storilca prisilil k pobegu. Policist je povedal, da sta nato s kolegom v temnem delu na tleh našla dekle, ki je po njegovih besedah klečalo sključeno, zato jo je položil na bok. Govoriti ni mogla, odzivala se je z očmi, sam pa jo je do prihoda reševalcev čez slabih 15 minut skušal obdržati pri zavesti.

Ko so oškodovanko prevzeli reševalci sta s kolegom do prihoda druge policijske patrulje preiskala območje in med drugim našla žensko torbico ter nahrbtnik, šope las in kapljice krvi. Pozneje se je mimo na kolesu pripeljal mlajši moški, ki ga je zanimalo, kaj se je zgodilo. Pučko je dejal, da ga je odpravil z besedami, da nič takega. Pozneje pa je mladeniča opazil, da se je počasi peljal s kolesom v bližini mesta zločina in je pomislil, da bi lahko bil prav on osumljeni. Ko je od njega zahteval osebni dokument, je opazil, da ima poškodbe na roki in umazana oblačila, zato ga je prijel in ga odpeljal k dežurni patrulji ter jim predlagal, da ga pridržijo. Tako kot že v preiskavi, je tudi danes večkrat zagotovil, da mu sam ni odvzel prostosti. Sojenje se nadaljuje v sredo.