zaprosili že leta 2022

Na sedežu Nata v Bruslju dvignili zastavo Švedske

S.Č./STA
11. 3. 2024, 13.35
Posodobljeno: 11. 3. 2024, 13.36
Deli članek:

Na sedežu Nata v Bruslju so danes s simboličnim dvigom zastave Švedske obeležili pridružitev te skandinavske države severnoatlantskemu zavezništvu. "Nato je večji in močnejši," je na slovesnosti, ki se jo je udeležil tudi švedski premier Ulf Kristersson, dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Profimedia
Švedska za članstvo zaprosila že maja 2022

"Švedska je že dolgo naša partnerica, zdaj je zaveznica z vsemi prednostmi in odgovornostmi," je ob dvigu modro-rumene zastave pred sedežem Nata, kjer ta zdaj plapola skupaj z 31 zastavami preostalih članic, dejal Jens Stoltenberg.

Švedska je uradno postala 32. članica zavezništva v petek, ko sta švedski premier Kristersson in zunanji minister Tobias Billström na ameriškem zunanjem ministrstvu v Washingtonu deponirala dokumente o pristopu njune države v zvezo Nato. Z vstopom v Nato se je po 200 letih odpovedala svoji nevtralnosti.

Švedska za članstvo zaprosila že maja 2022

Za članstvo v Natu je skupaj s Finsko zaprosila že maja 2022, kmalu po ruski invaziji na Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje v vseh državah Nata članica zavezništva postala aprila lani, v petek pa je po dolgotrajnem procesu članica postala tudi Švedska.

Proces vstopanja Švedske v Nato so še posebej zaznamovala pogajanja s Turčijo, pa tudi zavlačevanje Madžarske z ratifikacijo pristopnega protokola.