Snežni plazovi

Nikar v visokogorje, Arso svari pred veliko nevarnostjo

S.R.
11. 3. 2024, 12.01
Posodobljeno: 11. 3. 2024, 12.15
Deli članek:

V delih Julijcev trenutno velja kar 4. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov. Ti veliko nevarnost predstavljajo tudi v drugih delih slovenskega visokogorja.

Arso
Velika nevarnost proženja snežnih plazov v slovenskem visokogorju.

Pri Agenciji RS za okolj (Arso) svarijo pred veliko nevarnostjo proženja snežnih plazov. V slovenskem visokogorju, predvsem na območju zahodnih in južnih Julijcev, je namreč od sobote zapadlo od 60 do 80 centimetrov novega snega, lokalno tudi več. Drugod je bila količina nekoliko nižja, a je vseeno zapadlo približno 50 centimetrov novega snega. Posledično je povečana nevarnost snežnih plazov, saj novozapadli sneg ni sprijet s podlago. Obenem je zmeren do močan veter južnih smeri »včeraj ustvarjal nove klože na severnih pobočjih.« Od koncu tedna so se večji plazovi že sprožili, a še vedno obstaja možnost spontanega plazenja, pojasnjujejo pri Arsu. »Nevarna so predvsem strma pobočja z napihanim snegom, kjer se lahko že ob manjši obremenitvi sproži plaz sprijetega snega. Razmere v visokogorju so zelo zahtevne, nižje je snežna odeja razmočena od dežja,« so še opozorili.

Tako na območju južnih in zahodnih Julijcev nad nadmorsko višino 1600 metrov ter v osrednjih Julijcih in zahodnih Karavankah nad nadmorsko višino 1800 metrov velja velika nevarnost snežnih plazov 4. stopnje. V Kamniško-Savinjskih Alpah in na vzhodnem delu Karavank je nevarnost snežnih plazov nad višino okoli 1800 metrov znatna (3. stopnja). Nevarno bo tudi v naslednjih dneh, ko bo v visokogorju po trenutnih podatkih veljala nevarnost 3. stopnje. Meteorologi v sredo in četrtek pričakujejo nekaj več sončnega vremena, kar pomeni, da se bo »na prisojnih straneh na višinah pod 1800 metrov snežna odeja ojužila, nastane lahko kak plaz mokrega snega.« Ob koncu tedna nato pričakujejo otoplitev, kar pa bo snežne razmere v visokogorju prehodno dodatno poslabšalo.

Facebook / Arso
Nevarnost snežnih plazov.