Pismo presenečenja

Sosedo rešil iz gorečega stanovanja; namesto zahvale prejel račun za več kot 1000 evrov

J.V.
11. 3. 2024, 11.30
Posodobljeno: 11. 3. 2024, 11.54
Deli članek:

Nemec, ki živi na Mallorci, je ob obisku družine v domovini priskočil priletni sosedi na pomoč in jo rešil iz gorečega stanovanja, zaradi česar je tudi sam končal v bolnišnici.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

51-letni Nemec Michael Busse je tvegal svoje življenje, da bi rešil drugega. Namesto zahvale je dobil račun za debelih 1000 evrov. Kot poroča Bild, je Busse, ki živi na španski Mallorci in tam vodi nogometno šolo, obiskal svojo družino v Dinslaknu v Nemčiji. "Smrdelo je po zažganem," se spominja. "Šel sem na hodnik in izpod vrat sosedinega stanovanja se je že kadilo." Busse je sina in ženo spravil na varno, nato pa splezal na sosedin balkon in vlomil skozi balkonska vrata.

Gospa na inlavidskem vozičku je prižgala adventni venček ...

Priletna gospa, prikovana na invalidski voziček, je prižgala adventni venček. Sveče so najprej zažgale venček, potem pa še pol stanovanja. "Vse polno je bilo dima, kavč in zavese so že gorele," je povedal Busse. Gospo je rešil, nato pa sam do prihoda gasilcev po najboljših močeh poskušal pogasiti ogenj. Med reševanjem sosede se je tudi sam nadihal dima, da so ga morali odpeljati v bolnišnico, a so ga po krajši ambulantni oskrbi hitro odpustili v domačo oskrbo.

Po posredovanju novinarjev stroški nenadoma poravnani

Februarja letos je 51-letnik na Mallorco prejel pismo presenečenja: iz okrožja Wesel so mu poslali račun za pot z reševalnim vozilom v znesku 975 evrov, ki mu je bil priložen še račun za opravljne zdravstvene storitve v znesku 65 evrov. Ker sklad za nezgodno zavarovanje običajno krije takšne stroške prve pomoči, se je Busse pozanimal pri pristojnih in pojasnili so mu, da je predpogoj za vračilo stroškov stalno prebivališče v Nemčiji. Po poizvedovanju Bilda pa so bili stroški 51-letnika nenadoma poplačani. Tiskovni predstavnik sklada za nezgodno zavarovanje je novinarjem pojasnil, da so v konkretnem primeru "prišli do napačne presoje nekaterih pravnih vprašanj" ter se za povzročene nevšečnosti tudi opravičili.