Tragedija v Johannesburgu

Šokantno razkritje: Zakuril je, da bi se znebil trupla, a je s tem umoril še 76 ljudi

S.R.
24. 1. 2024, 07.42
Posodobljeno: 24. 1. 2024, 08.27
Deli članek:

Policija v Južni Afriki je aretirala 29-letnega moškega, ki ga sumijo, da je lani v Johannesburgu povzročil požar, v katerem je umrlo kar 76 ljudi.

Profimedia
Stanovalci so pred zublji skakali skozi okna.

Primer je bizaren, a nadvse tragičen. Spomnimo, v poslovnem središču Johannesburga je konec lanskega avgusta zagorela petnadstropna zgradba, ki so jo zasedli skovterji. Očividci so takrat poročali o šokantnih prizorih, ko je na ulici v bližini pogorišča obležalo na desetine trupel, prekritih z rjuho. V požaru je umrlo kar 76 ljudi, vključno z najmanj 12 otroki. Šlo je za eno največjih tragedij v zgodovini Južne Afrike, ki je obenem razkrila pereč problem, da se namreč v samem središču mesta nahaja več sto zanemarjenih in razpadajočih zgradb, ki so sicer v lasti mesta, a so zapuščene, tako so mnoge med njimi nezakonito prevzeli najrazličnejši sivi liki. Ti nato prostore za nizke najemnine oddajajo revežem, ki so brez strehe nad glavo. V zgradbi, ki je pogorela, naj bi živelo veliko število migrantov, ki so v Južno Afriko vstopili nezakonito. Kot so takrat potrdili gasilci, je bila večina zasilnih izhodov iz zgradbe ponoči zaklenjena, zaradi česar je bil požar še bolj smrtonosen. Stanovalci so tako pred zublji skakali skozi okna, nekateri tudi s tretjega nadstropja, očividci pa so poročali še, da so ujeti skozi okna metali otroke in dojenčke, da bi jih ujeli ljudje spodaj na ulici.

Profimedia
Na ulici je obležalo na desetine trupel.

Dejanje je priznal

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je oktobra lani odredil posebno preiskavo tragedije, v okviru katere so med drugim zaslišali vse gasilce in reševalce, ki so usodnega dne reševali življenja. V okviru te preiskave so se zdaj dokopali do presunljivega odkritja. Med zaslišanjem je namreč odgovornost za požar priznal 29-letni moški. Razkril je, da je zadavil nekega moškega in se je nato želel znebiti njegovega trupla, zato ga je polil z bencinom in nanj odvrgel vžigalico. Kar je sledilo, je znano. Umor naj bi mu naročil nek preprodajalec droge, ki je živel v zgradbi. Dejal je še, da je drogo preprodajal tudi sam.

Policisti identitete osumljenca niso razkrili. Sumijo ga storitve 76 kaznivih dejanj umora, 120 kaznivih dejanj poskusa umora in požiga, so pojasnili v izjavi za javnost. Sojenje naj bi se začelo kmalu.