Izračunavanje dohodnine

Bliža se datum, na katerega morajo biti pozorne vse družine z otroki

Žiga Kariž
24. 1. 2024, 05.50
Deli članek:

Izračunavanje dohodnine je za marsikoga mukotrpno delo, a z malce poigravanja s številkami se lahko krepko spremeni družinski dohodek.

Profimedia
Koliko olajšav na doseženi dohodek prinesejo vzdrževani družinski člani je vredno izračunati vsako davčno leto.

S koncem meseca januarja se bodo na račune zavezancev za plačilo dohodnine stekli še zadnji dohodki, ki sodijo v davčno leto 2023. V družinah se bodo začela preračunavanja, kdo od staršev naj kot davčno olajšavo prijavi katerega otroka in predvsem za koliko časa. Davčni svetovalci že dalj časa opozarjajo na nekaj posebnosti, ki lahko v letnem družinskem prihodku pomenijo tudi nekaj sto evrov razlike. Bliža se 5. februar, datum, do katerega je treba Finančni upravi RS (Furs) javiti, ali boste za preteklo leto morda spremenili razporeditev vzdrževanih družinskih članov. Kot že zapisano, si je vredno vzeti nekaj časa in izkoristiti številne spletne kalkulatorje za informativni izračun dohodnine, ki vam omogočajo preigravanje različnih scenarijev.

Niso vse olajšave enake

Glede na lestvico olajšav, vsakemu posamezniku prvi vzdrževani otrok prinese 2698 evrov olajšav, drugi 2933 evrov, tretji 4892 evrov, četrti 6851 in peti kar 8810 evrov olajšav. Ob tem je treba pojasniti, da če v družini z dvema otrokoma starša prijavita vsak enega otroka, dobita vsak le 2698 evrov olajšave, torej tako, kot bi šlo le za prvega oziroma edinega otroka. Torej skupaj prejmeta 5396 evrov olajšav namesto 5631, ki bi jih dobila, če bi oba otroka prijavil en starš. V primeru treh otrok, pri čemer bi en starš prijavil dva otroka, drugi pa enega, je razlika še bolj občutna. Starš, ki bi prijavil dva otroka, bi si davčno osnovo znižal za 5631 evrov, tisti, ki bi prijavil enega otroka, pa za 2698 evrov. Skupaj bi tako dobila le 8329 evrov olajšav namesto 10.523 evrov, kolikor znaša skupen znesek olajšav, če en starš uveljavlja olajšavo za vse tri otroke skupaj.

FURS
Olajšave za vzdrževane družinske člane

DARILO DRŽAVI
Predvsem pri družinah z nizkimi dohodki se lahko primeri, da del olajšav ostane neizkoriščen. Pri marsikom za vračilo celotne akontacije dohodnine zadošča že del olajšav, zato je smiselno olajšave deliti.

Oba starša

Da bi si starša čim učinkoviteje in smotrno razdelila olajšavo za otroke, morata oba prijaviti vse otroke, pri tem pa razdeliti čas, ko sta jih vzdrževala. Tako en starš otroke prijavi za en del leta, drugi za drug del leta. V kakšnem razmerju bosta to storila, je odvisno od izračuna, ki je pri vsakomer drugačen, načeloma pa velja pravilo, da za večji del leta otroke oziroma vzdrževane družinske člane prijavi tisti, čigar prihodki so višji. Pri iskanju pravega ravnovesja je treba biti pazljiv, saj se predvsem v primerih ljudi z nižjimi dohodki in večjim številom otrok lahko celo zgodi, da gre del olajšave v nič.

Nazoren primer

Oglejmo si primer družine, v kateri tako oče kot mati prejemata minimalno plačo, oba imata akontacijo dohodnine v višini 135 evrov mesečno, vzdržujeta pa tri otroke. V primeru, da bi vse tri otroke prijavil le en starš, bi dobil povrnjeno celotno akontacijo dohodnine v višini 1620 evrov, drugi starš pa bi dobil vrnjeno nekaj več kot 800 evrov, skupaj torej okoli 2450 evrov. Če bi prvi prijavil vse tri otroke za osem mesecev, drugi pa za štiri, pa bi skupaj prejela vrnjenih več kot 2900 evrov. Razlika je torej kar okoli 500 evrov. Opozarjamo, da številke niso natančne, saj se podatki o plačah, plačanih prispevkih, nadomestilih stroškov in akontaciji  razlikujejo od delodajalca do delodajalca, od zaposlenega do zaposlenega.

Dolenjski list
Informativni izračun lahko opravimo tudi sami. Na voljo je več spletnih kalkulatorjev, najbolj zanesljiv je v e-davkih.

Uporabite spletne kalkulatorje

Spletnih kalkulatorjev, ki omogočajo informativni izračun dohodnine, je na spletu veliko. Najbolj natančen je zagotovo spletni testni izračun, ki ga v sistemu e-davki ponuja Furs. Ta ponuja že predizpolnjene obrazce, v katere vnesete le natančne številke in porazdelitev vzdrževanih članov po mesecih ter pritisnete tipko testni izračun. Primerjalni izračun že več let ponuja tudi društvo Družinska pobuda. Pripravili so enostavno excelovo tabelo, ki omogoča primerjavo različnih scenarijev in koriščenja olajšav z neposrednim izračunom davčnega učinka, tako za posameznega starša kot družino. Tudi njihov izračun prikaže veliko razliko, ki nastane s prav odmerjeno prijavo vzdrževanih članov. Njihov izračun temelji na podatkih za leto 2022, povprečni slovenski plači in družini s tremi otroki. Tako so izračunali, da če en starš uveljavi olajšavo za dva otroka, drugi pa za enega, bo njun skupni letni davčni prihranek zaradi otrok 2014 evrov, če olajšave za vse tri otroke uveljavi le eden izmed njiju, bo skupni davčni prihranek zaradi otrok znašal 2112 evrov, če uveljavita olajšavo vsak za šest mesecev za vse tri otroke, pa bo njun skupni davčni prihranek 2545 evrov letno.

FURS
Dohodninska lestvica za leto 2023.

Vlogo oddajte pravočasno

Če se boste odločili olajšave za vzdrževane družinske člane uveljavljati drugače kot pretekla leta, morate »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane«, kot že zapisano, vložiti do 5. februarja. Če boste ta rok zamudili, boste morali počakati na prejem informativnega izračuna dohodnine, na katerega se je nato treba pritožiti. Razlika je seveda v tem, kdaj dobite povrnjeno dohodnino. Če obrazec oddate pravočasno, bo razporeditev upoštevana že v informativnem izračunu, ki ga prejete konec pomladi, in boste vračilo preplačane akontacije dohodnine prejeli verjetno sredi poletja. Če boste vložili pritožbo na informativni izračun dohodnine, pa boste končno odločbo prejeli šele jeseni, izplačilo pa še kakšen mesec kasneje.

Ines Baler
Informativne izračune praviloma prejmemo pomladi.