Ultimat

Hutiji Britancem in Američanom postavili ultimat

A.S./STA
23. 1. 2024, 21.03
Posodobljeno: 23. 1. 2024, 21.13
Deli članek:

Hutijski uporniki v Jemnu so ameriškim in britanskim uslužbencem Združenih narodov in humanitarnih organizacij na območjih pod njihovim nadzorom dali mesec dni časa za odhod iz države.

Profimedia
Hutiji protestirajo proti napadom ZDA in Združenega kraljestva v Jemnu.

Oblasti v jemenski prestolnici Sana, ki je pod nadzorom hutijev, so na družbenih medijih nedavno objavile pismo, označeno z datumom 20. januarja. V njem so obvestile urad koordinatorja ZN v Jemnu, "preko njega pa tudi vse humanitarne organizacije", da imajo njihovi britanski in ameriški uslužbenci mesec dni časa, "da se pripravijo na odhod iz države".

"Pripravljeni morajo biti oditi takoj, ko se ta rok izteče," so zapisali, saj jih bodo 24 ur pred tem pisno obvestili, da morajo zapustiti državo. Uslužbenec ZN, ki ni želel biti imenovan, je za AFP potrdil, da je prejel to obvestilo. Dodal je še, da ZN s partnerji čakajo na naslednje korake. Koordinator humanitarnih dejavnosti ZN v Jemnu je sicer Britanec Peter Hawkins, ki ima sedež v Sani.

Ukrep sledi ameriškim in britanskim napadom na položaje hutijev po njihovih napadih na trgovske ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu, s katerimi jemenski uporniki ogrožajo mednarodno trgovino. Prav v noči na danes sta London in Washington izvedla drugo serijo skupnih napadov na hutije.

Hutiji nadzirajo velik del Jemna po skoraj desetletju vojne z vladnimi silami, ki jih podpira Savdska Arabija. Po podatkih ZN se zaradi konflikta ta najrevnejša država na Arabskem polotoku sooča z eno najhujših humanitarnih kriz na svetu. Po nekaterih poročanjih pa bi naj Hutiji intenzivno začeli kopičiti orožje v bližino Rdečega morja.