Nevihta Jocelyn

Na Škotskem zaradi nevihte ustavljeni vsi vlaki

M.G.
23. 1. 2024, 21.42
Posodobljeno: 23. 1. 2024, 22.04
Deli članek:

Škotsko železniško omrežje se je popolnoma ustavilo zaradi nevihte Jocelyn, ki je prizadela državo.

Network Rail Scotland
Podrto drevo na tirih na Škotskem.

Vsi vlaki državnega prevoznika ScotRail bodo od danes do srede ustavljeni po celi državi zaradi preteče nevihte Jocelyn, ki bo povzročila podiranje dreves in padanje drugih odpadkov na železniške tire. Metereologi napovedujejo močan veter, ki bo dosegel hitrosti vse do 110 kilometrov na uro. Sprožili so tudi rumeno opozorilo, ki bo veljalo vse do jutri opoldne.

Predstavnik ScotRaila je dejal, da bodo morali na vsaki železniški relaciji najprej opraviti temeljit varnostni pregled, preden, da bodo lahko začeli z vožnjami, kar pomeni, da bo ves železniški promet stal najbrž vsaj do jutri opoldne, če ne celo dlje. Dočim je predstavnik za stike s strankami pri ScotRailu, Phil Campbell, za BBC povedal, da jim ni preostalo nič drugega, kot da danes znova (pred dnevi je močne težave na Otoku povzročala že nevihta Isha) zaprejo železniške proge zaradi napovedanega močnega vetra.

"Čeprav bo veter z nevihto Jocelyn nekoliko manj močan, nam naši vremenski strokovnjaki pravijo, da bo zadostoval, da bo podiralo drevesa ob progi," je dejal. Kupce je pozval, naj na spletu preverijo najnovejše informacije, vse vstopnice z datumom od 20. januarja bodo veljavne vse do 26. januarja.

Profimedia
Vsi železniških prevozi na Škotskem so odpovedani (Cancelled).

Deli osrednje in južne Škotske so imeli najmočnejše sunke vetra v več kot 10 letih, pri čemer sta Glasgow in Edinburgh zabeležila najmočnejše sunke od 5. decembra 2013. Nevihta Jocelyn je deseta nevihta, ki si je zaslužila ime in ki je prizadela Združeno kraljestvo od lanskega septembra.