Tragedija, ki je pretresla Balkan

Obdukcija: Vanja se ni zadušila, umrla je zaradi strela v glavo

S.R.
24. 12. 2023, 16.56
Posodobljeno: 24. 12. 2023, 16.56
Deli članek:

V Makedoniji se nadaljuje kriminalistična preiskava ugrabitve in umora 14-letne Vanje Gjorčevske, torej primera, ki je pred nekaj tedni pretresel celoten Balkan. Zdaj so znani tudi rezultati obdukcije.

Profimedia
14-letna Vanja Gjorčevska iz Skopja je bila umorjena že nekaj ur po ugrabitvi.

Obdukcijo trupla 14-letne Vanje so izvajali kar 17 dni, rezultati pa bodo ključno prispevali k temu, kaj bo na koncu pisalo v obtožnici zoper vse vpletene. Zdaj je tudi obdukcija potrdila, da je 14-letnica umrla zaradi strela iz strelnega orožja. S tem so izvedenci ovrgli tezo, s katero so opletali nekateri mediji in celo profesorji kriminologije, da bi lahko namreč Vanja v vreči, v katero so jo stlačili med ugrabitvijo, umrla zaradi zadušitve. Ne, primer je resnično tako pošasten, kot je bil videti v dneh, ko so v vasi na obrobju Skopja končno našli njeno truplo. Vanja je bila med prevozom z avtomobilom še živa, umrla je šele, ko so jo pripeljali do kraja, kjer so jo odvrgli. Kriminalisti po poročanju makedonskega portala Skopje1 kot glavnega osumljenca, torej tistega, ki je sprožil usodni strel, še vedno obravnavajo Ljupča Palevskega, znanega tudi pod vzdevkom Palčo. Kot smo že poročali, so slednjega po pobegu iz Makedonije aretirali v Turčiji, kjer v priporni celici še vedno čaka na izročitev matični državi.

Portal še poroča, da je po njihovih neuradnih podatkih, ki so jih prejeli z makedonskega Inštituta za sodno medicino, Vanjo krogla zadela v predel glave, pri čemer še ni znano, za kakšen naboj je šlo. Na to vprašanje bodo morali odgovoriti balistični izvedenci. Sicer pa je glede na dosedanje dokaze in izjave vseh osumljencev, ki so krivdo priznali, od ugrabitve do umora 14-letnice minilo vsega dve uri in 40 minut. Vanjo so nato zagrebli na manjši deponiji v vasi Gluvo.

Ob Palču, za katerega trenutno sumijo, da je zadevo načrtoval, organiziral in pritisnil tudi na sprožilec, so ugrabitve in umora osumljeni tudi Velibor Manev, Vlatko Kešišov in Bore Videvski. Vsi štirje so osumljeni tudi umora 74-letnega frizerja Panča Žeževskega, kar so izvedli teden dni pred umorom 14-letne Vanje. Njen oče Aleksandar Gjorčevski je na drugi strani osumljen, da je Palču dal informacije o tem, kje se Vanja v določenem času nahaja. Makedonska policija je aretirala tudi Stefana Dimkovskega. Slednjega sumijo, da je Palču pomagal pri begu. A obtožnice še niso vložene, zato še ni znano, kaj vse bo posameznim zlikovcem iz te tragične zgodbe očitalo tožilstvo.