Iskanje motiva

Je nizkotni oče ugrabljene in umorjene Vanje računal na odkupnino sorodnikov?

R.T.
6. 12. 2023, 18.04
Posodobljeno: 6. 12. 2023, 18.11
Deli članek:

Makedonski policisti poskušajo ugotoviti, kakšno vlogo pri ugrabitvi 14-letne Vanje Gjorčevske je odigral njen oče Aleksandar.

Oliver Spasovski / Facebook
Vanja Gjorčevska je bila polna življenja. Njeno pot so ustavili najnizkotnejši osebki vrste homo sapiens.

Kaj je gnalo Aleksandra Gjorčevksega v to brezumno in nečloveško dejanje, ki je pripeljalo do smrti njegove hčerke? Denar? Najverjetneje. Po vedenju policije je bil Aleksandar v stiku z glavnim negativcem te fargovske zgodbe, 58-letnim Ljupčom Palevskim, ki sliši tudi na vzdevek Palčo. Policisti so ga včeraj zvečer prijeli Turčiji. Palčo je namreč prejšnji četrtek zbežal v Beograd, od tam pa je pot nadaljeval v Bolgarijo, kjer ga je čakal prevoz naprej v turški Balikesir.

Aleksandar Gjorčevski, ki je trenutno v priporu, je najbrž vedel, da je njegova bivša žena Zorica nedavno prodala stanovanje. Še več, kot je povedal eden od makedonskih novinarjev, vedel je, da ima Vanjin dedek, menda nekdanji direktor carinske uprave v Makedoniji, kar nekaj premoženja. In to bi lahko bil motiv za organizacijo ugrabitve Vanje, za katero bi mati in dedek plačala odkupnino.

Toda zakaj bi brezvestni Palčo in njegovi trije pajdaši komaj tri ure po ugrabitvi ubili Vanjo? Po eni od delovnih tez jih je zagrabila panika, saj je mati ugrabljene takoj obvestila policijo in naredila preplah v okolici. Da bi zabrisali sledi, je četverica Vanjo umorila in jo zakopala, pri čemer naj bi usodni strel sprožil Palčo. Tako vsaj trdijo njegovi trije pajdaši. Po drugi, groteskno-morbidni različici, pa se je Vanja zadušila v prtljažniku, nato pa jo je, ko je bila že mrtva, Palčo še ustrelil. 

Facebook / Oliver Spasovski
Aretacijo Ljupča Palevskega je včeraj naznanil makedonski notranji minister Oliver Spasovski.

Minister za notranje zadeve Oliver Spasovki je pojasnil, da je ministrstvo za notranje zadeve spisalo 100-stransko kazensko ovadbo, ki vključuje pet oseb. Ena med njimi (Palčo) je osumljena ugrabitve in umora, tri osebe so osumljene ugrabitve in sodelovanja pri umoru, ena pa pomoči pri ugrabitvi. Zadeva je zdaj v rokah državnega tožilstva.