Rešena

V Golokratni jami pri Sežani obvisela italijanska jamarja

S.R./STA
23. 12. 2023, 18.47
Posodobljeno: 23. 12. 2023, 21.24
Deli članek:

Jamarska reševalna služba Jamarske zveze Slovenije (JZS) je iz jame v bližini Sežane rešila mladoletna italijanska jamarja, ki jima je pri spustu v globino zmanjkalo vrvi. Ostala sta nepoškodovana, vendar sta bila zaradi tega, ker sta nekaj ur preživela na vrvi, obnemogla in podhlajena.

Jamarska zveza Slovenije
Fotografija je simbolična.

Center za obveščanje sta jamarja obvestila okoli 14. ure, ko sta ugotovila, da se sama iz Golokratne jame ne bosta mogla rešiti. S seboj sta imela namreč prekratko vrv, tako da sta v 80-metrskem vhodnem breznu obvisela dobrih 30 metrov nad tlemi, je za STA povedal predsednik Jamarske zveze Slovenije (JZS) Igor Benko.

V poševno in stopnjasto brezno sta se 17- in 15-letnik odpravila zgodaj popoldne, vendar jima je pri spustu zmanjkalo vrvi. Ker se nikakor nista mogla rešiti sama, sta poklicala center za obveščanje, ta pa je aktiviral jamarsko reševalno službo pri Jamarski zvezi Slovenije.

Italijanska jamarja sta se pripeljala v Slovenijo s kolesi, saj leži ta največja udornica na tem območju tik ob stari cesti med Sežano in Lipico. V brezno sta se spustila na tisti strani, kjer stena meri 80 metrov, s seboj pa sta imela le 50-metrsko vrv. "Imela sta izjemno srečo, da sta na tej globini še lahko poklicala s telefonom, da sta imela signal," je povedal Benko.

V današnjem reševanju je sodelovalo 16 jamarskih reševalcev iz reševalnih centrov Sežana, Postojna in Tolmin. Golokratna jama je globoka 175 metrov, celotna dolžina rovov pa je 450 metrov.