Plačali lastniku

V Siju niso našli denarja za božičnice, pri 100.000 evrih za hotel v Dubaju ni bilo težav

Primož Cirman, Tomaž Modic
23. 12. 2023, 16.00
Posodobljeno: 23. 12. 2023, 16.00
Deli članek:

Razkrivamo: Slovenska industrija jekla (SIJ) je plačala skoraj 100 tisoč evrov za nočitve in druge storitve v luksuznem hotelu v Dubaju. Zakaj je kot namen plačila navedla ime njenega ruskega lastnika in direktorja?

Bobo
/

Slovenska industrija jekla (SIJ), ena največjih proizvodnih skupin pri nas, ki je v četrtinski lasti države, je letos poleti plačala skoraj 100 tisoč evrov za nočitve in druge storitve v luksuznem hotelu s petimi zvezdicami v Dubaju.

Kot je razvidno iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu necenzurirano.si, je šlo za enkratno plačilo, pri katerem je na predračunu kot namen naveden Andrej Zubicki, največji lastnik in predsednik uprave SIJ. Ali in zakaj mu je jeklarska skupina plačala tako visok račun za hotel, uradno ni mogoče ugotoviti. "Podrobnosti našega poslovanja in delovanja na domačem ali tujih trgih doslej nismo in ne bomo razkrivali ali komentirali," so nam na več naših vprašanj odgovorili v SIJ.

Denar so iz SIJ sredi avgusta, dober teden dni po katastrofalnih poplavah v Sloveniji, nakazali hotelskemu kompleksu Grosvenor House West Marina Beach s sedežem v Dubaju, ki se nahaja v neposredni bližini Palm Jumeriaha, znanega umetnega otoka v obliki palme. Kaj vse je poleg nočitev še zajel račun, ni znano. Kot že omenjeno, v SIJ na naša vprašanja konkretneje niso odgovorili. V tem hotelu je sicer mogoče po trenutnih cenah v avgustu apartma, velik 155 kvadratnih metrov, za teden dni najeti za dobrih pet tisoč evrov.

Bobo
Andrej Zubicki (na fotografiji), predsednik uprave SIJ, ki je v četrtinski lasti Republike Slovenije, je najbolje plačan menedžer v državi. Lani je prejel več kot tri milijone evrov bruto.

Kaj vse je SIJ plačal v Dubaju

Poslovanje in delovanje skupine SIJ je v javnem interesu. Zaposluje 3.800 ljudi, s čimer je eden največjih delodajalcev pri nas. Pomemben solastnik SIJ je še vedno država. Ta je po privatizaciji v času prve vlade Janeza Janše, ko je večinski delež kupila ruska skupina Koks v lasti družine Zubicki, ostala lastnica 25 odstotkov delnic, a v družbi z izjemo dveh članov nadzornega sveta nima nobenega upravljavskega vpliva.

Država po potrebi SIJ tudi pomaga. Med zadnjo energetsko krizo so v skupini od države uradno prejeli za 2,4 milijona evrov pomoči. Po podatkih aplikacije Erar sta sicer hčerinski družbi, SIJ Metal Ravne in SIJ Acroni, oktobra letos od ministrstva za okolje, podnebje in energijo skupaj prejeli dodatnih več kot šest milijonov evrov.

Tudi zato je ključno vprašanje, katere stroške v Dubaju je skupina SIJ plačala svojemu največjemu lastniku. Maja letos je v Združenih arabskih emiratih ustanovila podjetje SIJ Middle East, v katerem ima 100-odstotni lastniški delež. Septembra, mesec dni po plačilu hotela, so se predstavniki ene od hčerinskih družb SIJ v Dubaju udeležili znanega sejma bližnjevzhodnih in afriških predelovalcev plastike, na katerem so imeli manjšo stojnico. Prizorišče sejma je 24 kilometrov oddaljeno od hotela, ki mu je SIJ plačal račun z namenom "Andrej Zubicki".

Booking.com
SIJ je plačal skoraj 100 tisoč evrov za nočitve in druge storitve v luksuznem hotelu s petimi zvezdicami v Dubaju (na fotografiji na desni).

Menedžerji SIJ so plačni rekorderji

V povezavi s SIJ je bilo sicer v javnosti v zadnjih dneh slišati kritike zaradi velikanskih plačnih razlik med vodilnimi in zaposlenimi. Te so izbruhnile po novici, da zaposleni v SIJ ob koncu leta ne bodo prejeli božičnice. Kot razlog za to so v SIJ navedli slabše poslovanje v drugi polovici leta, pri čemer so bili delavci že nagrajeni z visokim regresom in 12-odstotnim dvigom plač.

V istem času je postalo jasno, da so člani poslovodstva SIJ najbolj plačani menedžerji v državi. Že junija letos je portal necenzurirano.si razkril, da je "ključno poslovodno osebje" v matični družbi SIJ lani skupaj prejelo za več kot 21 milijonov evrov bruto plač, povračil stroškov, bonitet in drugih prejemkov. To je štirikrat več kot v letu 2021, ko jim je jeklarska skupina skupaj izplačala "le" 5,4 milijona evrov.

SIJ
Prejemki vodilnih v matični družbi SIJ so bili lani štirikrat višji kot leta 2021.

Iz letnega poročila ni podrobneje razvidno, kdo vse v SIJ je prejel ta denar. Na naša vprašanja o visokih izplačilih poslovodstvu takrat niso odgovorili. Drugim medijem pa so sporočili, da si je 21 milijonov evrov razdelilo celotno poslovodstvo, ki ga sestavlja več kot 20 oseb.

Toda podatki finančne uprave (Furs), ki jih je v začetku decembra objavil Žurnal24, zelo verjetno kažejo, da so bili na prvih petih lestvice plačnih rekorderjev med domačimi menedžerji Zubicki in štirje podpredsedniki uprave: To so Tibor Šimonka, sicer predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Jevgenij Zverev, Vjačeslav Korčagin in Igor Malevanov. Ti so lani prejeli od 2,7 do 3,1 milijona evrov bruto plač.

Šele za njimi, na šestem mestu, se je recimo znašel prvi mož Krke Jože Colarič, ki je lani prejel za 1,2 milijona evrov bruto plač. Torej skoraj trikrat manj kot Zubicki, ki je sredi julija – mesec dni pred plačilom hotela v Dubaju – nastopil nov mandat na čelu SIJ.

Marko Vavpotič
Medtem ko je država zaradi previsokih cen energentov pomagala SIJ, je ta ustvaril rekordne rezultate. Prejemki vodilnih so šli v nebo, ruski lastniki pa so si izplačali visoke dividende. Na fotografiji Tibor Šimonka, glavni podpredsednik v SIJ.

Prej velikanska izplačila dividend, zdaj slabši rezultati

SIJ ima sicer letos precej slabše rezultate kot lani. V obdobju od januarja do junija je skupina ustvarila nekaj več kot 600 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 16 odstotkov oziroma 130 milijonov evrov manj kot v enakem obdobju lani. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA), ki je ključni kazalnik poslovanja, se je skoraj prepolovil na 53,7 milijona evrov. Čistega dobička je bilo za 12,7 milijona evrov oziroma četrtino lanskega.

Pri tem je krovna družba SIJ je ustvarila nekaj manj kot sedem milijonov evrov "plusa". SIJ Acroni je imel kar 14 milijonov evrov dobička, SIJ Metal Ravne pa skoraj štiri milijone evrov minusa, pozneje pa so ga prizadele še avgustovske poplave.

Kljub temu je SIJ od začetka ruske agresije na Ukrajino lastnikom, med katerimi je z 72 odstotki delnic največji Zubicki, izplačal za skoraj 60 milijonov evrov dividend. Konec lanskega leta, na vrhuncu energetske draginje, pred katero je opozarjala GZS na čelu s Šimonko, jim je SIJ izplačal še dodatne, 30-milijonske dividende. Uradno zaradi "izjemnih poslovnih rezultatov".

Še pred tem pa je družina Zubicki denar iz skupine črpala tudi s posojili. Na zadnji dan leta 2021 je tako njihovo podjetje Dilon, ki je uradni večinski lastnik SIJ, tej skupaj dolgovalo že 86 milijonov evrov. Tudi zato, ker je bil SIJ na vrhu seznama prejemnikov državne pomoči za prebroditev energetske krize, pa so se Rusi očitno odločili, da bodo ta posojila vendarle začeli odplačevati - in to z dividendami SIJ. Lastniška veriga SIJ se sicer uradno konča na Nizozemskem, v enem od podjetij v lasti Zubickega.

***Citat: "Podrobnosti našega poslovanja in delovanja na domačem ali tujih trgih doslej nismo in ne bomo razkrivali ali komentirali".,SIJ Številka: 21 milijonov evrov bruto plač, nagrad in bonitet je prejelo vodstvo SIj v letu 2022 Vodstvo skupine SIj zaseda vsda najvišja mesta na lestvici najbolj plačanih manadžerjev. Številka: 3.800 zaposlenih v skupini SIj je letos ostalo brez božičnice Podpisi slik: Andrej Zubicki: Andrej Zubicki, predsednik uprave SIJ, ki je v četrtinski lasti Republike Slovenije, je najbolje plačan menedžer v državi. Lani je prejel več kot tri milijone evrov bruto. andrej-zubicki: SIJ je plačal skoraj 100 tisoč evrov za nočitve in druge storitve v luksuznem hotelu s petimi zvezdicami v Dubaju (na fotografiji na desni). tibor-šimonka: Medtem ko je država zaradi previsokih cen energentov pomagala SIJ, je ta ustvaril rekordne rezultate. Prejemki vodilnih so šli v nebo, ruski lastniki pa so si izplačali visoke dividende. Na fotografiji Tibor Šimonka, glavni podpredsednik v SIJ. sij...: SIJ je maja letos v Združenih arabskih emiratih odprlo podjetje SIJ Middle East. Sreenshot: Prejemki vodilnih v matični družbi SIJ so bili lani štirikrat višji kot leta 2021.***