Zdravje

Sladi recepti za praznično veselje

L. M. / revija bodi Zdrava
23. 12. 2023, 16.00
Deli članek:

Iščete ideje za pripravo prazničnih slaščic? Izvolite, za vas imamo pet izvrstnih receptov ...

revija Bodi zdrava
Recepti za sladkanje

Žličke z vročo čokolado

Sestavine za 10 žličk:

200 g mlečne čokolade

1 žlico posušenih malin

5 lešnikov

2 žlici kandirane pomarančne lupinice

20 g koščkov trdega karamela

Priprava:


Čokolado nalomite na koščke in jih stresite v kovinsko skledo. Postavite jo nad vročo vodno kopel in čokolado stopite z mešanjem. Voda naj se segreje le do 80 stopinj, ne sme pa vreti. Pustite, da se čokolada ohladi, občasno pa jo še premešajte. Ko se začne strjevati, jo dajte v škrnicelj iz papirja za peko, odrežite vogalček in čokolado nabrizgajte v žličke. Maline narežite na koščke, lešnike sesekljajte, pomarančno lupinico in karamel drobno strite. Z mešanico okrasite rahlo strjeno čokolado in počakajte, da se v žličkah popolnoma strdi.


Čokoladne sanje

Sestavine za 25 kosov:

250 g kakavovih maslenih piškotov

50 g orehov + še nekaj orehov

100 ml jajčnega likerja

80 g masla

Za masleno kremo:

100 g mlečne čokolade

150 g masla
Priprava:

Piškote in orehe na grobo zmeljite in zmešajte. Dodajte jajčni liker in zmehčano maslo ter pripravite gosto maso. Razdelite jo na dva dela in oblikujte kroglice. Povaljajte jih v preostalih zmletih orehih. Kroglice položite na pladenj in vsako sploščite. Kroglice naj se nato strdijo v hladilniku. Čokolado stopite nad vročo vodno kopeljo. Maslo zrežite na koščke in jih stepite s stopljeno čokolado. Kremo dajte v vrečko za dresiranje z zvezdastim nastavkom in na kroglice nabrizgajte kupčke.

Orehove rolice

Sestavine za 28 rolic:

350 g moke

50 g sladkorja v prahu

180 g masla

1 jajce

1 rumenjak

70 g orehov

maščoba za modelčke

čokoladna kuvertura

Za kremo:

200 g masla

200 g karamelne kreme (dulce de leche)


Priprava:

Iz moke, sladkorja, masla, jajca, rumenjaka in drobno mletih orehov zamesite testo. Nekaj časa naj počiva, nato pa ga zvaljajte in zrežite na 6 x 8 cm velike pravokotnike. Namastite modelčke za kanole, okoli njih ovijte testo in jih z zlepljenim delom navzdol položite v pekač. Približno 15 minut jih pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Pečeno testo potisnite z modelčka, ko je še toplo. Čokoladno kuverturo stopite nad vročo vodno kopeljo in vanjo potopite konce kanolov. Položite jih na papir za peko in počakajte, da se strdijo. Temeljito stepite zmehčano maslo in karamelno kremo. Dajte jo v dresirno vrečko in kremo nabrizgajte v rolice. Nato vse skupaj postavite v hladilnik, da se vse skupaj strdi.


Pomarančni piškoti

Sestavine za 40 piškotov:

Za kremo:

250 ml smetane

250 g bele čokolade

sok ½ pomaranče

4 žlice pomarančnega likerja

Za testo:

150 g moke

50 g sladkorja v prahu

2 žlici medu

100 g masla

2 rumenjaka

lupinico ½ pomaranče

In še:

150 g bele kuverture

20 g temne kuverture

Priprava:

Smetano zavrite, dodajte koščke čokolade, sok in liker ter vse skupaj dobro premešajte. Kremo za najmanj 6 ur postavite v hladilnik. Moko in sladkor v prahu presejte. Dodajte med, koščke masla, rumenjaka in lupinico ter zgnetite testo. Za 30 minut ga postavite v hladilnik, nato razvaljajte na pomokani delovni površini in izrežite rožice. Položite jih na pekače, obložene s papirjem za peko, in jih 12 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Stepite ohlajeno kremo, jo dajte v vrečko za dresiranje in nabrizgajte na pečene piškote. Belo čokoladno kuverturo stopite nad vročo vodno kopeljo, vanjo potopite piškote in počakajte, da se kuvertura strdi. Enako stopite še temno kuverturo in piškote okrasite s spiralami.


Lešnikove tortice z limonovo kremo

Sestavine za 20 tortic:

Za testo:

200 g mletih orehov

50 g kokosove moke

25 g sladkorja v prahu

30 g masla

2 jajci

Za kremo:

3 limone

397 g kondenziranega mleka

150 g trsnega sladkorja

2 zavitka praška za vaniljev puding

50 ml smetane

3 rumenjaka

In še:

350 ml smetane

Priprava:

Kokosovo moko, orehe, sladkor, maslo in jajci zgnetite v testo in ga zatisnite ob dno in robove majhnih kovinskih modelčkov. Modelčke za 60 minut postavite v hladilnik, nato pa jih 15–20 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Pečeno testo naj se najprej ohladi v modelčkih, nato ga previdno stresite iz modelčkov in počakajte, da se popolnoma ohladi. Operite limone in nastrgajte lupinico. Iztisnite sok iz 2 limon (približno 150 ml). Kondenziranemu mleku dodajte sladkor in ga zavrite. Prašek za puding zmešajte s 100 ml vode, mešanico vlijte v vrelo mleko, ves čas mešajte in zavrite. Kozico odstavite in dodajte smetano, zmešano z rumenjaki, lupinico in limonovim sokom. Dobro premešajte. Košarice napolnite s pripravljeno kremo in jih za 4 ure postavite v hladilnik. Nato jih okrasite s čvrsto stepeno smetano. Potresite z drobno sesekljanimi orehi ali okrasite s celimi lešniki.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!