Zdravje

Masaža obraza – za kaj vse je dobra in kako jo izvajati

Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
20. 12. 2023, 17.00
Deli članek:

Masaža obraza je masiranje kože na obrazu. Ne glede na to, ali jo izvajate z rokami ali pripomočki, kot je širše poznani jade roller ali guaša, koristi vključujejo izboljšano cirkulacijo, zmanjšano zabuhlost, bolj napeto polt in odpravljanje napetosti na obrazu.

dreamstime
Masaža obraza je masiranje kože na obrazu.

Strokovnjaki svetujejo, da obraz, na katerega ste nanesli nekaj kapljic olja ali malo kreme, da kože ne vlečete in raztegujete na suho, masirate od dva- do trikrat na teden.

Kako masažo izvesti doma

1. Obraza se dotikajte s čistimi rokami; vedno poskrbite, da si pred nego temeljito umijete roke, šele potem posezite po kremi ali olju za nego obraza.

2. S palcem in kazalcem nežno ščipajte obrv od notranjega kotička do zunanjega. Ponovite petkrat. Tehnika daje prednost ljubezni in nežnosti, zato narekuje, da z ljubeznijo primete obrv med palcem in kazalcem in tako pošljete ljubezen in olajšanje srcu, ledvicam in žolčniku. V skladu s tradicionalno kitajsko medicino in refleksološkim preslikavanjem obraza srce živi na obrazu tik nad obrvmi, ledvice živijo okrog oči na zgornjem in spodnjem veku, žolčnik pa tik pod obrvmi.
3. Nato s kazalcem in sredincem nekaj sekund s krožnimi gibi masirajte sence, da sprostite napetost. Ista prsta zatem nežno povlecite na predel pod oči, proti sredini obraza in naprej prek obrvi, da ustvarite navidezni krog. Ponovite petkrat.
4. Na koncu s prstnimi blazinicami štirih prstov (razen palca) drsite ob obeh straneh obraza navzdol do konca vratu, da potisnete stran vso nabrano tekočino.

Koža bo po masaži bolj napeta in sijoča, pa tudi vi se boste počutili bolj sproščene in boste točno vedeli, kje je vaš fokus.

Kako masirati le določene predele na obrazu

Če bi radi izboljšali stanje le na določenih predelih obraza, vam spodaj predstavljamo štiri preproste masažne tehnike, ki obravnavajo le posamezen predel na vašem obrazu.

Za odstranjevanje zabuhlosti okoli oči: prstanec nežno (!) pritisnite in ga povlecite prek obrvne kosti od notranjega dela proti zunanjemu in postopek ponovite pod očmi po kosti (od notranjega dela navzven).

Za glajenje čela: kazalec in sredinec pritisnite na predel med obrvmi in ju povlecite navzgor po čelu vse do lasišča. Medtem večkrat raztegnite prsta narazen, da zmasirate celotno čelo. Po potrebi ponovite.

Za oblikovanje čeljustne kosti: z obema rokama naredite znak za mir (iztegnite kazalec in sredinec v črko V) in prsta nekoliko upognite. Prstne blazinice prislonite na brado in po vsaki strani po čeljustni kosti z nežnim pritiskom povlecite do ušes. Nekajkrat ponovite.

Za poudarjanje ličnic: ponovite gibe, ki ste jih naredili za definiranje čeljustne kosti, le da prstne blazinice postavite pod ličnice. Masažo dokončajte in z nežnim ščipanjem lic za hitro pospešitev prekrvitve.

KONTRAINDIKACIJE

• Akne

Če imate na obrazu eno ali več posameznih aken, se jih med masažo obraza preprosto izognite. Če pa se vaša koža v celoti bori z aknami, ki pokrivajo večino obraza, se masaža odsvetuje.

• Botoks in polnila

Botoks in polnila so v obraz injicirani zato, da tam ostanejo. Če jih imate vbrizgane, se med masažo izognite predelom z njimi.

• Znamenja

Izognite se morebitnim znamenjem na predelu, ki ga želite masirati.


POT MASAŽE GUAŠA

Masažo vedno začnemo pri vratu. Na vratu je namreč eno izmed glavnih stičišč limfnega sistema, zato je pomembno, da z njegovo stimulacijo pripravimo limfni sistem na odvoz vseh toksinov, ki jih bomo z obraza odstranjevali z masažo guaša. Vrat lahko stimuliramo z masažnimi gibi v obe smeri: z gibi, obrnjenimi navzdol, v smeri limfnega sistema, spodbudimo njen obtok, z gibi, obrnjenimi navzgor, pa ustvarjamo učinek liftinga.
Nadaljujemo z masažo čeljustnice, sledi masaža ličnic, nato predel okoli oči. Na koncu se posvetimo še čelu.

Ob redni masaži s kamnom guaša bo vaša polt bolj sijoča in enakomerna, obraz manj zabuhel, temni kolobarji pa manj opazni. Pripomore lahko tudi k blaženju gub in brazgotin, ki jih povzročajo akne.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!