Osumljen prostovoljec

Pretres med slovenskimi skavti: Preiskujejo primer spolne zlorabe

S.R.
21. 12. 2023, 08.04
Posodobljeno: 21. 12. 2023, 12.06
Deli članek:

V Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) so navedli, da bodo več pojasnil podali na današnji novinarski konferenci, a so potrdili, da v njihovih vrstah obravnavajo sum kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb.

Sa. R.
Načelnica in načelnik ZSKSS Tjaša Sušin in Nejc Kurbus

Kot so v ZSKSS navedli v izjavi za javnost, so bili prejšnji teden obveščeni o sumu kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb. Kaznivega dejanja je osumljen eden od njihovih prostovoljcev. To osebo so do razjasnitve vseh okoliščin »umaknili iz vseh skavtskih aktivnosti in stikov z otroki in mladimi.« Poudarili so tudi, da bodo s pristojnimi organi v preiskavi dejavno sodelovali.

Vodstvo je starše mladih, ki bi lahko bili prizadeti, o dogajanju obvestilo in se z njimi pogovorilo, pri čemer so zagotovili tudi psihosocialno podporo ter staršem, skrbnikom in prostovoljcem posredovali »smernice za pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku.«

»Kot vzgojna organizacija je naša naloga, da zagotavljamo varno okolje za naše člane. Varnost, zaščita naših članov in dobrobit skavtov je temelj našega vzgojnega dela. Od leta 2016 v naši organizaciji razvijamo program Nisi sam, katerega namen je krepitev duševnega zdravja posameznika. V okviru programa zagotavljamo podporo in pomoč prostovoljcem, ki zaznajo ali so soočeni z nasiljem. Kot organizacija smo zavezani k spodbujanju varnega okolja in vzgajanju svojih prostovoljcev in članov v nenasilni komunikaciji, prepoznavanju stisk in odgovornemu ravnanju,« so še zapisali v izjavi za javnost ter dodali, da je poslanstvo ZSKSS pomočjo »skavtske vzgoje prispevati k polnemu biološkemu, spoznavnemu, duhovnemu, čustvenemu, moralnemu in socialnemu razvoju mladih ljudi, da bodo lahko postali zrele osebnosti, odgovorni državljani ter dejavni člani krajevnih, narodnih in mednarodnih skupnosti.« Poudarili so še, da si bodo še naprej prizadevali za obveščanje o tem, »kakšno odgovornost nosi vsakdo med nami, ki dela z mladimi, za njihovo varno odraščanje in celosten razvoj.«

»Situacija nas je zelo pretresla«

Na novinarski konferenci sta odziv in ukrepe organizacije ZSKSS predstavila načelnica Tjaša Sušin in načelnik Nejc Kurbus.

Sušinova je potrdila, da so bili o sumu storitve kaznivega dejanja zoper enega od prostovoljcev obveščeni prejšnji teden. »Situacija nas je zelo pretresla, smo pa takoj odreagirali,« je pojasnila in dodala, da je izvršni odbor sprejel sklep, da se to osebo nemudoma izloči iz vseh aktivnosti. Sklep so izročili tudi temu posamezniku, ki ga je sprejel in ga spoštuje. Kot so pojasnili že v izjavi za javnost, so nemudoma obvestili tudi starše in jim zagotovili psihosocialno pomoč. Sušinova je še dejala, da se zavedajo odgovornosti, da morajo ravnati preventivno in da ne tolerirajo nobenih oblik nasilja.

Več informacij o sami zadevi zaradi interesa preiskave in zaščite identitete mladoletnih oseb ne morejo posredovati. Prav tako zaradi postopka ne morejo razkriti, kdo je podal prijavo, koliko otrok ali mladostnikov je med domnevnimi žrtvami in koliko so ti stari. Sušinova je sicer pojasnila, da v njihovi organizaciji vzgajajo otroke in mladostnike od 6. do 21. leta starosti, pri čemer so njihovi prostovoljci starejši od 21. let. Prostovoljec v njihovi organizaciji ne postaneš čez noč. Običajno je to oseba, ki pride iz članskih vrst, je dejala. V organizaciji imajo sicer približno 1200 prostovoljcev. »V naši organizaciji se s tem soočamo prvič in smo zelo pretreseni,« je dejala Sušinova.

Kurbus je poudaril, da skavti sodijo med največje mladinske organizacije v naši državi, pri čemer zase radi rečejo, da so »velika skavtska družina.« Tudi on je poudaril, da jim je varno okolje za otroke zelo pomembno, da se lahko otroci razvijajo v odgovorne posameznike. Kot vzgojna organizacija verjamejo v preventivo, trenutno situacijo pa so vzeli skrajno resno. Izpostavil je tudi, da je zdaj na njih, da s pristojnimi organi in javnostjo komunicirajo transparentno, da torej poskrbijo za to, da v javnost uhaja čim manj nepreverjenih informacij. S tem, ali je nekdo kriv ali ne, pa se ukvarja policija.

Spomnimo, da je slovensko javnost septembra letos že pretresla vest o prijavi spolne zlorabe mladoletne osebe znotraj slovenske taborniške skupnosti.