O primeru spregovorila policija

Pretres v slovenski taborniški skupnosti: Preiskujejo primer spolne zlorabe, osumljenca poslali v pripor

S.R.
13. 9. 2023, 08.36
Posodobljeno: 13. 9. 2023, 13.01
Deli članek:

Slovensko javnost je danes pretresla vest o prijavi spolne zlorabe mladoletne osebe znotraj slovenske taborniške skupnosti. Kot so potrdili na policiji, so osebo, ki je osumljena kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb, pridržali. Pristala je v priporu.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Iz Zveze tabornikov Slovenije (ZTS) so danes sporočili, da so v preteklem tednu prejeli »obvestilo o prijavi suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb zoper člana vodstva enega izmed naših rodov.« Pojasnili so, da so do razjasnitve vseh okoliščin to osebo umaknili iz vseh taborniških dejavnosti in nalog ter o zadevi obvestili starše »naših članov, ki bi bili lahko prizadeti.« Ob tem so v zvezi poudarili, da je »varnost in spolna nedotakljivost naših članov najpomembnejša.«

Kot so še navedli v zvezi, so se s starši o zadevi tudi pogovorili ter jim predstavili smernice za »pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku,« pri čemer so dodali, da bodo v preiskavi za razjasnitev okoliščin še naprej dejavno sodelovali. 

Da preiskujejo primer suma storitve kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, so medtem potrdili tudi na Generalni policijski upravi. Poudarili so, da je preiskava še v teku in da kriminalisti zbirajo obvestila še o morebitnih drugih kaznivih dejanjih in drugih žrtvah. Osumljeno osebo so pridržali in ga privedli pred preiskovalno sodnico pristojnega okrožnega sodišča, ki je odredila pripor. Zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka več informacij ne morejo podati. Kot so pojasnili, zaradi »varstva osebnih podatkov, zaščite žrtve in sekundarne viktimizacije žrtve ter določil 287. člena Kazenskega zakonika« obenem ne morejo odgovarjati na vprašanja, ki se »nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe.« Gre namreč za primer, v katerega so vključeni otroci, zato je treba v prvi vrsti »izhajati iz zaščite koristi otrok (mladoletnikov) in njihove zasebnosti in integritete.«

V sporočilu za javnost so pri ZTS zapisali še:

»Ne bežimo od težav in si ne zatiskamo oči, da so odkloni možni povsod, tudi v naši organizaciji. Zato je vzpostavljena kontaktna točka pritozbe@taborniki.si, kamor lahko taborniki in njihovi starši sporočajo morebitne odklone in z njimi povezane stiske, ki jih bomo prednostno obravnavali. Obenem bomo še okrepili ozaveščanje o razumevanju našega poslanstva in vrednot pri vseh naših sodelavcih in prostovoljcih, ki delajo z mladimi.

Verjamemo, da bomo tudi ob tej preizkušnji zmogli živeti vrednote, ki smo jim zavezani taborniki – iskrenost, solidarnost, varnost, angažiranost, pripravljenost pomagati, odgovornost do sebe, do sočloveka in družbe.«

Vodstvo ZTS je več informacij o zadevi ter aktivnostih in ukrepih ob »dogajanju, ki je pretreslo našo organizacijo,« predstavili na današnji novinarski konferenci. Kot je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi ZTS Neža M. Slosar, so v taborniški skupnosti nad dogodkom pretreseni. Poudarila je, da so takoj, ko so bili o prijavi obveščeni, naredili »vse, kar je v naši moči, da zaščitimo otroke in člane.« Osebo so nemudoma odstranili, s pristojnimi organi pa sodelujejo v celoti. Zaradi občutljivosti situacije in zaščite identitete mladoletnih oseb pa več podrobnosti o samem dogodku ne morejo razkrivati. Slosarjeva je ob tem izpostavila, da vprašanje spolne nedotakljivosti obravnavajo izredno resno. Tudi sicer to področje naslavljajo njihovi strateški dokumenti, pa tudi izobraževanja, ki jih organizirajo. Teh bodo v luči zadnjih dogodkov organizirali še več.

STA
(Z leve proti desni) Neža M. Slosar, Urška Bratkovič, Jasna Vinder in dr. Damjana Pondelek, strokovnjakinja za krizno komuniciranje.

S to problematiko se srečujejo prvič

Na vprašanje, kdaj se je očitano dejanje, zaradi katerega je na policijo romala prijava, zgodilo, torej ali gre za nedavni dogodek oziroma primer, ki je starejši, ni bilo odgovora. Kot je poudarila Slosarjeva, zaradi zaščite identitete vseh vpletenih in zaradi interesa preiskave teh informacij ne morejo razkriti. Pojasnila je, da je pravi naslov za vsa vprašanja, povezana s primerom, policija.

Generalna sekretarka ZST Urška Bratkovič je ponovila, kar so navedli že v izjavi za javnost. In sicer, da je sama prejšnji teden, ko je prejela obvestilo o prijavi, o tem takoj obvestila vodstvo ZTS, ki se je nemudoma sestalo in sprejelo odločitev, da se osebo umakne iz vseh dejavnosti in nalog tako na vseh ravneh. O dogajanju je tudi sama osebno obvestila osebo, zoper katero je bila vložena prijava, in se »z njim pogovorila.« Sestali so se tudi z vodstvom zadevnega rodu, pri čemer je ZTS o dogajanju obvestila starše in njihove člane, ki so jim ponudili psihosocialno pomoč. Bratkovičeva je sicer pojasnila, da bodo taborniški programi tekli naprej, pri čemer so za člane in starše organizirali tudi več razbremenilnih delavnic. »Želimo si, da se situacija čim prej razreši.«

»Glede na to, kakšno je bilo ravnanje v tem primeru, lahko rečem, da tudi v prihodnje ne bomo ravnali drugače,« je še dejala Bratkovičeva ter poudarila, da imajo njihova organizacija in tudi ona osebno ničelno toleranco do vsake oblike nasilja.

Jasna Vinder, starešina ZTS, je poudarila, da se zveza s tako problematiko srečuje prvič in da so vsi zelo pretreseni. Kljub temu bodo začeli s taborniškim letom in nadaljevali s taborniško dejavnostjo, pri čemer imajo »ničelno toleranco glede katere koli oblike nasilja.« Svoje ljudi, ki so v stiku z mladimi, bodo še naprej izobraževali o vprašanjih spolne nedotakljivosti mladih ter osebnega spoštovanja in osebne integritete mladih. Vinderjeva je še poudarila, da bodo svoje protokole pregledali in jih po potrebi dopolnili.