Duhovna integracija

Škandal v svetu joge: Zaradi spolnega izkoriščanja aretirali mednarodno priznanega guruja

S.R.
29. 11. 2023, 10.47
Posodobljeno: 29. 11. 2023, 10.53
Deli članek:

Francoski organi pregona so zaradi suma indoktrinacije in spolnega izkoriščanja privrženk včeraj aretirali vodjo mednarodne organizacije za tantrično jogo, romunskega guruja Gregoriana Bivolaruja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

71-letni Gregorian Bivolaru, ki je bil v preteklosti že v rodni Romuniji obsojen zaradi posilstva mladoletne osebe, je osrednja figura v mednarodni organizaciji za jogo in meditacijo Atman s sedežem v Londonu. Gre za mednarodno priznanega učitelja joge, ki so ga aretirali v okviru obsežne policijske operacije. Ta je včeraj zjutraj potekala širom pariške regije. Policija je opravila hišne preiskave na več lokacijah, v tako imenovanih »ašramih,« ki po poročanju tiskovne agencije AP služijo kot nastanitveni prostori za ženske, ki jih Bivolaru izbere za pripravnice v svojih programih tantrične joge. Policija je poleg Bivolaruja aretirala še 40 oseb. Po navedbah neimenovanega vira blizu preiskave imajo dokaze, da so študentke silili v spolne odnose, tudi v sodelovanje v »eksplicitnih video pogovorih,« s katerimi naj bi organizacija kovala dobičke. Pod pretvezo učenja tantrične joge naj bi ustvarili »zapleten sistem finančnega izkoriščanja in nadzora,« je pojasnil.

Interpol
Finska je zoper Bivolaruja izdala mednarodno tiralico.

Organizacija Atman, znana tudi kot Gibanje za duhovno integracijo v absolutno (Misa), po svetu ponuja tečaje joge in tudi usposabljanja za učitelje joge. Bivolaru je gibanje Misa, ki je pozneje preraslo v mednarodno organizacijo Atman, ustanovil leta 1990 v Romuniji. Po poročanju francoskih medijev so francoski organi pregona preiskavo začeli na podlagi prijav o psiholoških manipulacijah in spolnemu izkoriščanju znotraj organizacije. Domnevne primere spolne zlorabe so pristojnim prijavili nekdanji člani Mise.

Nabor kaznivih dejanj, ki jih očitajo Bivolaruju, je dolg. Policija ga sumi storitve kaznivih dejanj trgovini z ljudmi, ugrabitve, posilstva in organizirane zlorabe članov sekte. Bivolaru se je sicer znašel tudi na seznamu Interpola, saj je zoper njega zaradi trgovine z ljudmi mednarodno tiralico izdala Finska. V organizaciji Atman so se na dogajanje odzvali s sporočilom, da je Bivolaru »žrtev obsežne zarote, namenjeni njegovi diskreditaciji.«