Že tretjič

V mandarinah iz doline Neretve znova odkrili nedovoljeni pesticid

D.K./STA
29. 11. 2023, 10.07
Posodobljeno: 29. 11. 2023, 10.08
Deli članek:

Hrvaški inšpektorji so v mandarinah iz doline Neretve, ki so končale na trgu Bosne in Hercegovine, odkrili prisotnost nedovoljenega pesticida klorpirifos. To je že tretji primer v zadnjem mesecu, ko so v hrvaških mandarinah odkrili klorpirifos.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Hrvaški inšpektorji so prisotnost klorpirifosa v mandarinah po pisanju hrvaškega portala Danica odkrili med uradnim nadzorom na trgu. To pomeni, da so vzorce mandarin odvzeli neposredno od pridelovalca.

O rezultatih analize je Hrvaška takoj obvestila pristojne organe v BiH, uničili pa so tudi vse mandarine proizvajalca, ki je uporabljal sporni pesticid.

Vzorce mandarin so inšpektorji odvzeli 20. novembra. V njih je bilo 0,031 miligrama klorpirifosa na kilogram tega sadja, je ta teden sporočila Evropska komisija prek sistema za hitro obveščanje za hrano in krmo (RASFF).

Mandarine v prodaji tudi v Sloveniji

Pred kratkim so na prodajnih mestih na Hrvaškem odkrili klorpirifos v mandarinah, ki so jih prodajali tudi v Sloveniji. Pred tem so prisotnost tega pesticida odkrili tudi v pošiljki mandarin, namenjeni Srbiji.

Uporaba klorpirifosa, ki je še posebej škodljiv za zdravje otrok, je v Evropski uniji prepovedana od leta 2020.