Nova katastrofa

Pri Japonski strmoglavil ameriški vojaški zrakoplov s šestimi člani posadke

S.R.
29. 11. 2023, 08.54
Posodobljeno: 29. 11. 2023, 11.41
Deli članek:

Ob obali Japonske je danes strmoglavil zrakoplov ameriške vojske s šestimi članki posadke.

Profimedia
Hibridni zrakoplov V-22 Osprey nad japonskim mestom Kumamoto.

Kot so potrdili v ameriški vojski, je zrakoplov V-22 Osprey strmoglavil malo pred 15. uri po lokalnem času (malo pred 7. uro po srednjeevropskem času). Gre za hibridni zrakoplov, ki lahko vzleta in pristaja kot helikopter ter leti kot propelersko letalo. Ameriška vojska ga uporablja predvsem za transportne naloge in primere zdravniške evakuacije osebja z raznih kriznih območjih. Uporabljali so ga tako v Iraku kot v Afganistanu, Libiji in Kuvajtu.

Do nesreče je prišlo ob obali otoka Jakušima, ki se nahaja južno otoka Kjušu, najjužnejšega od štirih glavnih japonskih otokov. O nesreči naj bi pristojne obvestili z ribiške ladje, ki se je nahajala v bližini kraja strmoglavljenja. Zrakoplov naj bi bil na poti iz ameriške vojaške baze Ivakuni v prefekturi Jamaguči v ameriško bazo Kadena v Okinavi. Po prvih informacijah naj bi v nesreči umrl najmanj en član posadke.

Nesreče ameriških zrakoplovov osprey se kar vrstijo. Avgusta letos je eden od teh hibridnih zrakoplovov strmoglavil med vojaško vajo na severu Avstralije. V nesreči so umrli trije ameriški vojaki, pri čemer se je na krovu nahajalo 23 marincev. Marca lani je ameriški osprey strmoglavil na severu Norveške. V tisti tragediji so umrli vsi štirje člani posadke. Kar 19 ameriških marincev pa je v nesreči ospreyja leta 2000 umrlo med vojaško vajo v ameriški zvezni državi Arizona.