Vrh gospodarstva

Na Brdu pri Kranju o izzivih Slovenije na področju trajnostnega razvoja

S.Š./STA
29. 11. 2023, 06.43
Posodobljeno: 29. 11. 2023, 07.56
Deli članek:

Letošnji vrh gospodarstva, ki bo danes na Brdu pri Kranju, bo pod sloganom Uglašeni v razvoju naslovil izzive Slovenije na področju trajnostnega razvoja, vključno s popoplavno obnovo, zelenim prehodom industrije in ustvarjanjem inovacijskega okolja. Vodilne predstavnike slovenskih podjetij bo uvodoma nagovoril premier Robert Golob.

Sa.R.
Robert Golob

Vrh slovenskega gospodarstva, ki ga tradicionalno organizira Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), bosta uvodoma nagovorila predsednik GZS Tibor Šimonka in predsednik vlade Golob. Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal bo imela predstavitev z naslovom Novi Horizonti prihodnosti. GZS je strateški načrt za razvojni preboj Slovenije Horizonti prihodnosti predstavila na vrhu gospodarstva marca lani.

Popoplavna obnova in zeleni prehod

Na plenarnem delu vrha bodo z uglednimi gospodarstveniki razpravljali o tem, kako uglasiti izzive Slovenije na področju trajnostnega razvoja, vključno s popoplavno obnovo, kako doseči zeleni prehod industrije ter učinkovito rabo virov in energije ter kako ustvariti atraktivno poslovno in inovacijsko okolje.

Sašo Švigelj
Tibor Šimonka

Sledila bo kratka predstavitev pogledov dosedanjih predsednikov vlad na temo, kako v treh korakih razbremeniti slovensko gospodarstvo in spodbuditi njegovo rast. Kateri dosedanji premierji bodo predstavili svoje poglede, organizatorji niso razkrili.

Na vrhu je pričakovati tudi kritike dosedanje ekonomske politike vlade, tudi ko gre za ukrepe v okviru popoplavne obnove. Nahtigal je pretekli teden na srečanju z novinarji vladi očitala, da nima posluha za gospodarstvo, zakon o obnovi po poplavah pa da mu nalaga le obremenitve.