Tragično

V Avstraliji v strmoglavljenju zrakoplova umrli trije ameriški marinci

S.R.
27. 8. 2023, 11.46
Deli članek:

Med vojaškimi vajami na severu Avstralije so v nesreči hibridnega zrakoplova umrli trije ameriški marinci. Še pet jih je v kritičnem stanju.

Profimedia
Zrakoplov MV-22B Osprey.

V helikopterju oziroma hibridnem zrakoplovu MV-22B Osprey, ki je doživel nesrečo med vojaškimi vajami na odročnem otoku Melville severno od avstralskega mesta Darwin, se je nahajalo 23 ameriških marincev. Trije so v nesreči izgubili življenje, še pet pa so jih prepeljali v bolnišnico v Darwinu. Utrpeli so hude poškodbe in so v kritičem stanju. Vzrok nesreče še ugotavljajo, zrakoplov pa je strmoglavil med vertikalnim vzletavanjem.

Avstralski premier Anthony Albanese je nesrečo označil za »tragično.« Dodal je, da na zrakoplovu ni bilo avstralskih članov posadke.

V vojaških vajah Predators Run sicer sodeluje približno 2500 pripadnikov vojaški sil Avstralije, ZDA, Filipinov, Indonezije in Vzhodnega Timorja. Zlasti ameriška in avstralska vojska sta v zadnjih letih zaradi domnevne grožnje Kitajske okrepili sodelovanje. Prejšnji mesec so v nesreči vojaškega helikopterja, ki je strmoglavil v morje ob obali avstralske zvezne države Queensland, umrli štirje avstralski vojaki.