Socialna pomoč

Ko pozimi zaradi finančnih težav zagrozi še odklop elektrike

Alenka Penjak
21. 12. 2023, 06.23
Deli članek:

Občinska socialna pomoč je kot roka, ki človeku pomaga, da se pobere po padcu na tla. Vloge zanjo sprejemajo na centrih za socialno delo, občine pa so tiste, ki prispevajo denar. Za plačilo hrane in elektrike, nakup učbenikov, za stroške šole v naravi in še marsikaj.

Sonja Ribolica
V piranski občini je letos socialno pomoč prejelo okoli 120 različnih posameznikov oziroma družin.

Potem ko je Občina Ankaran objavila, da je občinsko socialno pomoč letos prejelo 65 družin, ki so jim pomagali s skupno 35.000 evri, nas je zanimalo, s kakšnimi številkami se srečujejo njene sosede.

Socialno ogroženi občani najtežje kupujejo hrano, pomoč potrebujejo pri plačilu stroškov ogrevanja, nakupu šolskih potrebščin, plačilu šolske prehrane, dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vozovnic za avtobus ... Seznam je dolg.

Koprska občina letos pomagala 1500 ljudem

V letu 2022 so iz koprske občinske blagajne za občinske denarne socialne pomoči namenili 240.350 evrov, letos pa 287.429 evrov. Če so v letu 2022 občinsko denarno socialno pomoč namenili 1500 upravičencem, jo je že do letošnjega oktobra prejelo nekaj manj kot 1500 upravičencev. Vloga se odda Centru za socialno delo Južna Primorska, enota Koper.

V kabinetu župana Aleša Bržana pojasnjujejo, da je občinska denarna pomoč namenjena za nakup šolskih potrebščin osnovnošolcem, za plačilo ene šole v naravi v okviru obveznega programa šole, za plačilo kosil in malic osnovnošolcem ter za plačilo počitniškega varstva osnovnošolcem.

Dodelijo jo tudi za plačilo oziroma doplačilo storitev socialnega servisa (dnevne dostave kosil na dom, varovanja na daljavo in storitve spremstva ter pomoči pri posameznih opravilih starejšim in invalidnim osebam, ki so upravičene do socialne oskrbe na domu). Vlogo lahko oddate tudi, če ne morete plačati integrirane celostne oskrbe v domačem okolju starejšim od 65 let, za plačilo ogrevanja in kritje drugih stroškov za premostitev trenutne materialne ogroženosti.

Zdravko Primožič/FPA
Vsaj 1500 ljudi bo letos od občine Koper prejelo socialno pomoč.

V Izoli občinsko pomoč prejelo 53 ljudi

Občinsko socialno pomoč podeljujejo tudi v izolski občini. Vloge sprejemajo na Centru za socialno delo Južna Primorska, enota Izola, ki ugotovi upravičenost do denarne pomoči. V letu 2022 so ogroženim ljudem iz izolskega proračuna namenili 12.132 evrov, letos do 11. decembra pa 11.140 evrov. Lani je občinsko socialno pomoč prejelo 65, letos 53 ljudi, a bo številka še nekoliko višja.
V kabinetu župana Milana Bogatiča pojasnjujejo, da občinska socialna pomoč ni namenjena samo osebam brez lastnega dohodka ali tistim, ki imajo tako nizek denarni priliv, da ne presegajo minimalnega dohodka za posameznega družinskega člana. »Ne glede na to se lahko samski osebi oziroma družini, ki presega zakonsko določen znesek minimalnega dohodka, dodeli denarna socialna pomoč, če se ugotovi, da se je iz razlogov, na katere ni mogla ali ne more vplivati, znašla v položaju materialne ogroženosti,« dodajajo v izolski občini.

Ljudem v piranski občini letos 48.600 evrov pomoči

V piranski občini so socialne stiske prav tako del vsakdanjika. Z občinsko socialno pomočjo pomagajo pri plačilu toplih obrokov za osnovnošolce med šolskim letom, nakupu šolskih potrebščin za osnovnošolce, pri doplačilu za bivanje v stanovanjskih skupinah na področju duševnega zdravja ali kritju nujnih materialnih izgub ob elementarnih nesrečah.

Pomoč se nameni v obliki toplih obrokov, pri plačilu storitev hišnega mojstra, kritju izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti, plačilu programov in storitev za otroke ter mladostnike, ne nazadnje tudi pri zmanjševanju energetske revščine občanov.

Letos so posameznikom in družinam izplačali okoli 48.600 evrov, številka pa bo še višja, saj je veliko pomoči prav ob koncu leta. Pomoč je prejelo okoli 120 posameznikov oziroma družin. V letu 2022 so izplačali okoli 37.000 evrov pomoči.

»Moramo poudariti, da se nekatere oblike pomoči dodeljujejo v obliki enkratne pomoči, nekatere pomoči pa so periodične, pri šolskih otrocih pa zaradi varstva osebnih podatkov nimamo podatka o posameznih prejemnikih pomoči,« pojasnjujejo v kabinetu župana Andreja Korenike.